Reakcijama na Rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH, srpska politika otkrila svoj najvažniji adut u rušenju BiH

818

Evropski parlament usvojio je sredinom ove sedmice Rezoluciju kojom se osuđuje rušilačka politika Republike Srpske. “Pozivamo na potpuno odbacivanje ideje o referendumu zato što ona ugrožava koheziju, suverenost i integritet zemlje i potkopava napore za popravljanjem socijalne i ekonomske situacije svih građana BiH”, navodi se pored ostalog u Rezoluciji Evropskog parlamenta.
Pored toga, izražava se zabrinutost zbog slanja pripadnika specijalnih snaga MUP-a RS na obuku u Rusiju, te osuđuje činjenica da je Zakon o javnom redu i miru RS još na snazi, za koji se ističe da potkopava temelje građanskih sloboda.
Istaknuto je i pitanje problema terorizma u BiH. Međutim,Evropski parlament je kao najveći problem funkcioniranju Bosne i Hercegovine naveo je ugrožavanje suvereniteta i integriteta naše zemlje od strane Republike Srpske.
Ovakav zaključak Evropskog parlamenta potpuno je raspametio velikosrpsku politiku koja već duže vrijeme nameće teze da je glavni problem u BiH i regiji terorizam. Srpska politika kroz nametanja teze da je terorizam jedini i najvažniji problem u BiH stvara sliku u svjetskoj javnosti da su Bošnjaci opasan narod i ostavlja prostor za slobodno rušenje Bosne i Hercegovine. Dok se svi zabavljaju o problemu terorizma, Milorad Dodik i njegovo društvo na miru potkopavaju temelje BiH.
Sinoć je na RTRS-u izrečena oštra kritika na račun Evropskog parlamenta jer se držnuo da terorizam stavi tek na sedmo mjesto problema u BiH. Na taj način je srpska politika otkrila sve karte svoje politike. Terorizam je njihova nada u rušenju Bosne i Hercegovine.

U nastavku pogledajte prilog sa RTRS-a na ovu temu.