SAFF

Reakcije SDA i DF: Trojka namjerava da zbog tri i po godine mandata isporuči HDZ-u Ustavni sud BiH na 20 godina

Facebook
Twitter
WhatsApp

Za danas je zakazana sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma FBiH. Ova komisija treba da utvrditi prijedlog za izbor sudije Ustavnog suda BiH iz kvote federalnih sudija.

SDA: Trojka namjerava da zbog tri i po godine mandata isporuči HDZ-u Ustavni sud BiH na 20 godina

Nakon što je SDP dao Miloradu Dodiku četvrtog delegata u Domu naroda BiH i nakon što je “Trojka” izglasala kadrove SNSD-a i HDZ-a sa crne liste na ključne pozicije u vlasti, SDP, NIP i NS se spremaju da HDZ-u isporuče i sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćila je SDA.

– To će se desiti ukoliko danas Komisija za izbor i imenovanje odluči da na glasanje u Zastupnički dom FBiH uputi ime samo jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH iz federalne kvote. Kandidat kojeg “Trojka” planira podržati je eksponirani kadar HDZ-a. S obzirom na to da mandat sudijama traje do 70. godine, to bi značilo da će biti sudija u naredne dvije decenije – saopćili su iz SDA i dodali:

– Članovi Komisije iz “Trojke” se spremaju da za tri i po godine vlasitog mandata isporuče HDZ-u Ustavni sud Bosne i Hercegovine na narednih 20 godina. Taj potez imao bi i teže posljedice po državu i njene interese od svega što je “Trojka” do sada uradila. Odluka koju sada donesu bila bi nepopravljiva i može se porediti sa posljedicama kakve je poroizvelo glasanje za pogubni Zakon o prebivalištu.

DF: SDP i Naša stranka danas odlučuju da li će Čović zavladati Ustavnim sudom BiH

Iz DF-a navode da će Komisija za izbor i imenovanja Predstavnickog doma Parlamenta FBiH danas odlučivati da li će favorit Dragana Čovića, Marin Vukoja, biti jedini kandidat za novog sudiju Ustavnog suda BiH.

– SDP, Naša stranka i HDZ imaju većinu članova komisije, i odluka da li će se pred federalne parlamentarce na glasanje poslati samo jedan, ili više kandidata, biće prvi ispit za SDP i Našu stranku. Drugi će biti glasanje za same kandidate, ako ih uopšte bude više. Demokratska fronta stoga poziva SDP i Našu stranku da bez obzira na svoje odnose sa Draganom Čovićem, ne podrže plan HDZ-a, kojim bi konačno bila izmjenjena struktura Ustavnog suda, navodi se u saopćenju.

Iz DF-a dodaju da, imajući u vidu činjenicu da se borba za državu Bosnu i Hercegovinu, njene institucije, imovinu, jednakopravnost među ljudima, vodi prije svega pravnim sredstvima, dodatno žele posebno naglasiti važnost strukture Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

– Ustavni sud Bosne i Hercegovine jeste posljedna prepreka u borbi protiv rušenja ustavnog poretka i države Bosne i Hercegovine i on ne smije pasti pod politički utjecaj onih struktura koje ne poštuju ni međunarodno pravo, obzirom da ne poštuju presude međunarodnih sudova, saopćeno je iz DF-a.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA