Piše: Asim Latifi Ake
Ono po čemu je prepoznatljiva Jablanica, grad u Hercegovini, jeste svakako pečena jagnjetina koja nas mami mirisom kad god putujemo iz pravca Sarajevo-Mostar i obrnuto. Ništa neobično da pokoji novi restoran nikne uz Jablaničko jezero ili uz samu rijeku Neretvu. Svaki od tih restorana nudi skoro pa identičan ali primamljiv sadržaj za turiste i putnike namjernike. Međutim, jedan od novootvorenih restorana je neobičan po sadržaju i po zanimljivom pristupu prema gostima.
Restoran koji je drugačiji od drugih, restoran u kojem se ne prodaje i ne služi alkohol, restoran sa halal mesom. U sklopu restorana nalazi se mesdžid u kojem osim gostiju koji žele obaviti namaz, i samo osoblje pa i vlasnik restorana Semir Ovnović pristupaju istom.
Restoran “Prenj” se nalazi uz Grabovičko jezero, geografski se nalazi na mjestu koje nudi ljubiteljima prirode i prirodnih ljepota trenutke uživanja, s jedne strane planina Prenj, koji uz rijeku Neretvu i Grabovičko jezero ovo mjesto čine posebnim.
U neposrednoj blizini restorana nalazi se poznati Turski brend Ahmed baba, koji će u svojoj ponudi imati veliki izbor slatkiša.