SAFF

Sattler ponizno slušao prijetnje Milorada Dodika da Republika Srpska neće tolerisati…

Facebook
Twitter
WhatsApp

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini sastao se danas u Banjoj Luci sa Miloradom Dodikom, predsjednikom entiteta Republika Srpska.

Dodik je istakao da Republika Srpska podržava evropski put BiH na kojem želi da bude vidljiva u skladu sa mehanizmom koordinacije i uz puno uvažavanje njene ustavne pozicije, kao i dejtonske strukture BiH, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Dodik je ponovio da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije treba rješavati zajedno, ne odvojeno, naglasivši da je BiH pregovaračka strana na putu ka EU.

Dodik je rekao Sattleru da očekuje saglasnost institucija BiH o rješavanju i deblokadi mnogih, važnih strateških projekata u skorijoj budućnosti, poručivši da RS dalje blokade neće tolerisati.

Osvrćući se na čestitku Sattlera “svim građanima i građankama” povodom 1. marta, Dodik je rekao da “1. mart može biti praznik bošnjačkog naroda i da to RS neće sporiti, ali da nije, niti može biti zajednički praznik u BiH”.

Predsjednik Republike Srpske je istakao, kako se navodi u saopćenju “da nema zakona koji propisuje 1. mart praznikom BiH, da je taj datum bio uvertira u građanski rat u BiH i RS ga nikada ne može slaviti”.

Delegacija EU niti Sattler osobno nisu se oglasili nakon sastanka.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA