SAFF

Saudijska Arabija: Šejh Nasir el-Umer osuđen na deset godina zatvora

Facebook
Twitter
WhatsApp

Saudijski specijalizirani sud za kriminal osudio je na desetogodišnju zatvorsku kaznu poznatog saudijskog šejha Nasira el-Umera. Prije izricanja presude šejh Nasir je obavijestio sudiju ovog suda da je dobio pomilovanje od kralja Selmana, međutim sudija ga je obavijestio da se to pomilovanje ne odnosi na njegovo pisanje na Twitteru, a zbog čega je sada osuđen na deset godina zatvora.

Šejh Nasir el-‘Umer je uhapšen u avgustu 2018. godine u jeku kampanje hapšenja uglednih islamskih alima. On je tada uhapšen jer je na Twitteru, gdje ga prati više od 6,6 miliona ljudi, objavljivao komentare u kojima je blago kritikovao saudijsko društvo i političko stanje u Kraljevini.

U jednom od tweetova šejh Nasir je napisao: “Jedan od uzroka nestabilnosti velikog broja ljudi u propisanim postupcima je što se više drže običaja nego što su odgajani na ibadetu. A običaji se mijenjaju pod utjecajem promjena u narodima, društvima i porodicama, dok su ibadeti ustanovljeni na metodi istine: “Kao lijepo drvo, korijen mu je čvrst a grane ka nebu”.

Šejh el-‘Umer potječe iz poznatog Kurešijevskog i Mahzumijskog plemena Benu Halid.

Kada je 1996. god. američkim trupama odobreno da naprave svoje vojne baze na tlu Saudijskog poluostrva, šejh je, zajedno sa nekolicinom islamskih učenjaka, bio jedan od najoštrijih protivnika ove odluke. Zbog otvorenog pisma kralju u kojem je tražio da se popravi opće stanje, otvorenog kritikovanja novonastalih poroka u Saudiji i govora protiv zapadno-američkih zavjera protiv islama i muslimana, šejh je proveo pet godina u zatvoru..
Autor je brojnih knjiga, a glavni je i odgovorni urednik islamske internet stranice www.almoslim.net na kojem se mogu naći njegovi brojni članci i predavanja.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA