SAFF

SDA: Na reciklirane laži Dodikove velikosrpske propagande stalno ćemo odgovarati istinom

Facebook
Twitter
WhatsApp

Pismo koje su čelni ljudi SNSD-a i zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine uputili Kongresu SAD-a, u kojem se bivši i sadašnji politički i vjerski predstavnici Bošnjaka optužuju za islamski radikalizam, terorizam, antisemitizam i pokušaj dominacije nad drugim narodima, gomila je neistina koje srpski nacionalisti u posljednjih 30 godina konstantno recikliraju, saopćeno je danas iz SDA.
Kako ističu iz SDA, cilj takvih pokušaja je da se u islamofobičnom dijelu međunarodne javnosti gebelsovskim ponavljanjem laži opravda velikodržavni srpski projekat usmjeren protiv države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda u njoj. Projekat baziran na udruženom zločinačkom poduhvatu, genocidu, ratnim zločinima i etničkom čišćenju.

– Iako je Bosna i Hercegovina zemlja sa izuzetno visokim prisustvom predstavnika međunarodne zajednice, koji sasvim sigurno znaju pravo stanje i odnose u našoj zemlji, na svaku ponovljenu laž se mora odgovoriti ponavljanjem istine. Zbog toga će predstavnici SDA uputiti pismo na iste adrese na koje su pisali zastupnici SNSD-a. U pismu će dodatno biti pojašnjeno da je bazični problem Bosne i Hercegovine pokušaj Milorada Dodika da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Upravo s tim ciljem Dodik i SNSD konstinuirano i sistematski podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, napadaju na ustavno-pravni poredak, na državne institucije Bosne i Hercegovine i lažima pokušavaju oslabiti poziciju bošnjačkih i drugih prodržavnih političkih snaga koje im se u tome suprotstavljaju – naglašavaju iz SDA.

Istovremeno, dodaju, njihovi napadi, uvrede i omalovažavanja su usmjereni i prema OHR-u i predstavnicima zapadnih država, koje u posljednje vrijeme zauzimaju nešto odlučniji stav prema Dodikovoj separatističkoj politici.

– To, kao i sudski proces koji je protiv njega pokrenut, uz ostalo su razlozi panike Dodika i njegovih najbližih saradnika. Zbog toga i ne čudi šizofreni potez da se njegovi saradnici, koji su pod američkim sankcijama i koji otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu i glavni su saradnici za širenje ruskog utjecaja na Balkanu, obraćaju Kongresu SAD-a – istakli su iz SDA.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA