SAFF

Serž Bramerc: Dokazano da u BiH nije bio građanski rat, nego agresija Srbije i Hrvatske

Facebook
Twitter
WhatsApp

Povodom 30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju danas je u Sarajevu počela dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom “30 godina od osnivanja MKSJ-a, naslijeđe i izazovi”.

Konferencija se održava u organizaciji Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe” te Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Konferenciji prisustvuju bivše i sadašnje sudije, tužioci, žrtve svjedoci, novinari svjedoci, kao i studenti s prostora bivše Jugoslavije. Među učesnicima je i Grasijela Gati Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT) i Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija.

Serž Bramerc, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove, izjavio je da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) jedini međunarodni tribunal koji je završio svoj rad bez bjegunaca od pravde.

On je podsjetio da je prije 30 godina, 25. maja 1993. godine, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno izglasalo osnivanje prvog tribunala za ratne zločine nakon Nirnberga čiji je zadatak bio istraživati teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava koja su se u tom trenutku događala u bivšoj Jugoslaviji.

“Kakav je prelomni trenutak to bio. Prije tri decenije, teško je bilo zamisliti ideju da se bilo ko smatra odgovornim za ratne zločine, a kamoli visokorangirane političke i vojne ličnosti. Do 1990-ih suđenja za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu koja su održana u Nirnbergu i Tokiju bila su daleki presedani. Kada je MKSJ osnovan, čak ni oni koji su ga stvorili nisu bili sigurni kako će ova nova institucija funkcionirati. Ali danas je međunarodna pravda uspostavljena kao nezamjenjiv instrument za odgovor na masovna zvjerstva i ratne zločine”, poručio je Bramerc.

Dodao je da je MKSJ donio pravdu onima koji nikada nisu mislili da će je vidjeti.

“Tokom trideset godina rada uspjeli smo uspješno procesuirati visokorangirane političke, vojne i policijske zvaničnike sa svih strana sukoba. Naše istrage i tužilaštva dokumentovali su veoma detaljno zločine koji su počinjeni, dokazujući da su mnogi bili dio užasnih kampanja etničkog čišćenja. Pokazali smo da je odgovornost za najteže međunarodne zločine moguća, a u naslijeđe smo ostavili zapis o tome šta se dogodilo”, kazao je Bramerc.

Istakao je da je sud dokazao da “sukob u Bosni i Hercegovini nije bio građanski rat, već međunarodni sukob u kojem su učestvovali i politički vrhovi susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije.”

“Uspješnim procesuiranjem zločina seksualnog nasilja, razbili smo mit da je silovanje samo inherentni dio rata, pokazujući umjesto toga da je to često oružje koje se koristi za uništavanje života. Utvrdili smo da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid. MKSJ je i dalje jedini međunarodni tribunal koji je završio svoj rad bez bjegunaca od pravde. Ovi uspjesi su rezultat naših zajedničkih napora”, dodao je.

Podsjetio je da je na suđenjima MKSJ-a svjedočilo više od 2.000 svjedoka iz Bosne i Hercegovine.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA