Sjećanje na čuvenu bitku na Žuči: Sa ovog mjesta je odbranjeno Sarajevo

1427

Godišnjica legendarne bitke na brdu Žuč iznad Sarajeva obilježena je danas u prisustvu brojnih bivših boraca Armije BiH te predstavnika političkog i javnog života.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su, između ostalih, predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, načelnici sarajevskih općina Novi Grad i Novo Sarajevo Semir Efendić i Nedžad Koldžo, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka…

Bitka u kojoj je oslobođen plato brda Žuč 8. juna 1992. godine bila je jedna od ključnih bitaka koje su se odigrale tokom opsade Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu. Na ovaj dan 1992. godine u akciji jedinica Teritorijalne odbrane BiH iz tri sarajevske općine, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, oslobođeno je brdo Orlić, te plato na Žuči.

– I bitke koje su prethodile ovoj na Žuči, poput Pofalićke bitke, poruke su za one koji nas vole i one koji nas ne vole, da se vidi od kojeg su materijala Bosanci i Hercegovci napravljeni, šta su sve izdržali. Žuč je bio jedna od uporišnih tačaka BiH i da je ona pala, teško bi i Sarajevo opstalo. A da Sarajevo nije opstalo, ne bi opstala ni Bosna i Hercegovina. Dakle, ovdje se vodila “majka” svih bitaka, i to godinama – naglasio je Bakir Izetbegović.

Načelnik Efendić citirao je legendarnog komandanta Safeta Zajku, koji je rekao da se na brdu Žuč brani Sarajevo.

– Osmi juni 1992. bio je jedna od ključnih datuma odbrane Sarajeva. To je dan kada je oslobođen značajan dio platoa brda Žuč sa kojeg su neprijatelji gađali civilno stanovništvo Sarajeva. Mi smo kao Dan odbrane Općine Novi Grad izabrali ovaj datum, kada se zajedno sa našim brojnim sugrađanim prisjećamo naših najhrabrijih sinova, šehida, boraca koji su dali svoje živote za BiH – kazao je Efendić.

Na manifestaciji su uručena i najveća općinska priznanja “Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo”.

Pojedinačna “Zlatna plaketa” uručena je Esadu Heći iz Sarajeva, komandantu 1. bataljona Druge viteške motorizovane brigade, za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine, dok je kolektivna “Zlatna plaketa” dodijeljena 5. motorizovanoj brigadi Prvog korpusa ARBiH.

Plaketa je posthumno dodijeljena i sinu rahmetli Zame Dučića, dobitnika priznanja “Zlatni ljiljan”.

Izvor: Faktor