SAFF

Škoro: “Hrvatska je trebala nabaviti američke zrakoplove i zbog Hrvata u BiH!”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Reagirajući na medijske napise, Domovinski pokret oštro se usprotivio kupovini 12 polovnih vojnih borbenih aviona F3R Rafale od Francuske te poručio da je Hrvatska, umjesto francusku, trebala prihvatiti američku ponudu.

– Hrvatska je, umjesto francuske, trebala prihvatiti američku ponudu – ističe Domovinski pokret (DP) u saopćenju te poziva sve relevantne političke snage u državi da izvrše pritisak na državno vodstvo kako bi se donošenje ovako štetne odluke trenutno zaustavilo i ponovno preispitalo, prenosi Hina.

Nakon što je “Jutarnji list” objavio da je Vlada odlučila prihvatiti francusku ponudu, DP ističe da je nabavka ovakvih aviona, prije svega, potvrđivanje strateškog vojnog i političkog savezništva između dvije države, a tokom Domovinskog rata visoki francuski zvaničnici nisu se pokazali kao prijatelji, a francuska vladajuća politika nije bila hrvatski saveznik.

– Bili su to Amerikanci, a podsjetnik na “Oluju” je posve dovoljan argument za takve tvrdnje. Pokojni ministar obrane Gojko Šušak strpljivo je, zajedno s američkim kolegom i prijateljem Williamom Perryjem, pod zapovjedništvom dr. Franje Tuđmana, gradio takvo savezništvo, a ono je urodilo pobjedničkim akcijama i trijumfom Hrvatske vojske u Domovinskom ratu te, u konačnici, oslobođenjem teritorija kojeg je okupirao velikosrpski agresor – navodi DP.

Domovinski pokret ovim putem iskazuje čuđenje prema šutnji hrvatskih ratnih generala, koji nisu osjetili potrebu progovoriti, naročito zbog pitanja ugrožavanja nacionalne sigurnosti te moguće netransparentnosti tokom procesa nabavke borbenih aviona, prenosi Hina.

– Na veze Andreja Plenkovića i Emannuela Macrona, u kontekstu tobožnje europske pomoći zbog korona-krize i milijardi koje bi trebale doći u Hrvatsku, već smo upozoravali, no sada valja postaviti pitanje jesu li oni koji vode državu svjesni da dugoročno uništavaju hrvatsko savezništvo sa Sjedinjenim Državama zbog usko političkih, a moguće i osobnih interesa – pita se DP.

Domovinski pokret uopće ne želi ulaziti u procjene kvaliteta bilo kojeg borbenog aviona, jer je nesumnjivo i u francuskom i u američkom slučaju riječ o letjelicama besprijekornog kvaliteta i sjajnih performansi, ali ističe da je ovdje ipak najbitniji strateški kontekst.

– Iako se trenutačni premijer voli hvaliti sjajnim diplomatskim vještinama, i ovaj je put uspio dokazati da one ili ne postoje ili su u službi Bruxellesa i Pariza, a nikako ne hrvatskih nacionalnih interesa – ističe DP.

Navode i da se Vučićeva Srbija naoružava i da je ove godine, prvi put nakon “Oluje”, pretekla Hrvatsku po borbenoj spremnosti.

– Istodobno, Hrvatska je odlučila kupiti vojne zrakoplove od države koja je Beogradu već prodala najsuvremenije proturaketne sustave, bez obzira na to što naši istočni susjedi nisu dio NATO saveza. S druge strane, Amerikanci su Hrvatskoj i nakon “Oluje” nastavili pomagati, a donacije u vojnoj opremi, borbenim helikopterima, oklopnim vozilima i obrazovanju našeg časničkog kadra mjere se u stotinama milijuna dolara – piše u saopćenju DP-a te se poručuje:

– Nakon ovakve nesmotrene i dugoročno štetne odluke Andreja Plenkovića, potpuno je jasno da je Hrvatska, u slučaju bilo kakvog sukoba u budućnosti, za koji se nadamo da ga ipak neće biti, ponovno prepuštena sama sebi, bez ijednog prijatelja i političkog saveznika, a Hrvati u Bosni i Hercegovini na milost i nemilost susjedima koji im, svaki iz svojih razloga, nisu skloni.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA