SAFF

Švedska: Stranka Nijanse zalaže se za usvajanje rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici

Facebook
Twitter
WhatsApp

Stranka Nijanse (Partiet Nyans) koja je osnovana da bi zaštitila sve više ugrožena prava manjina u Švedskoj zalaže se za usvajanje rezolucije o Srebrenici u toj skandinavskoj zemlji.

Nakon što je prije nekoliko godina snimljen film o Srebrenici koji je uzburkao javnost i koji je prikazan na švedskoj televiziji, te nakon Nobelova nagrada za književnost Hendkeu ova stranka smatra da je potrebno da se donese rezolucija kojom će biti zabranjeno negiranje genocida u Srebrenici.

Nova švedska promuslimanska stranka Nyans (op.a Nijanse) na parlamentarnim bi izborima 2022. godine mogla preći izborni prag od 4 posto na krilima sve čvršće podrške turske i muslimanske zajednice, poručio je njezin čelnik Mikail Yuksel svojim sljedbenicima ovoga petka, napomenuvši im kako su predizborni plakati već postavljeni i u Turskoj. Politički analitičari smatraju da bi stranka osnovana 2019. godine narednih godina mogla doživjeti nagli porast broja simpatizera u Švedskoj, u kojoj prema trenutnim procjenama živi čak 810.000 muslimana, tj. 8,1 posto ukupnog stanovništva te kraljevine. Od tog postotka, čak 50.000 ljudi ima tursko porijeklo.

U Glavni odbor ove stranke izabrane su takoder četiri osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Kao potpredsjednica stranke je izabrana Adisa Hadžihalilović, porijeklom iz Banje Luke, a kao redovni članovi Glavnog odbora izabrani su Elvir Begić (Bosanska Dubica), Sead Busuladžić (Trebinje) i Mehmed Hamzić, porijeklom iz Višegrada. Zbog toga se smatra da bi ova stranka mogla privuci i brojnu bosnjacku zajednicu u ovoj zemlji gdje živi preko 100 000 Bosnjaka.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA