utorak, 5. decembar 2023 / 21. džumade-l-ula 1445

SAFF

Talibani zauzeli Kunduz, ključni grad na sjeveru Afganistana

Facebook
Twitter
WhatsApp

Napredovanje talibana u Afganistanu se nastavlja. Talibani su osvojili još dvije prijestonice provincija na sjeveru zemlje, uključujući ključni grad Kunduz koji je imao oko 370.000 stanovnika.

Grad je pao u nedjelju nakon teških borbi. Talibani su uspjeli zarobiti veliki ratni plijen i osloboditi stotine svojih boraca koje je afganistanska vlada držala u zatvorima.

Talibani su dugo opsjedali Kunduz, a posljednja dva dana su pojačali napade, rekli su članovi vlasti.

Početkom maja, otkako se krenulo sa povlačenjem međunarodnih trupa iz Afganistana, talibani su pokrenuli nekoliko ofanziva.

Isprva su uspijevali da preuzmu ogromne teritorije posebno u ruralnim područjima. U međuvremenu kontrolišu više od polovine od približno 400 okruga u zemlji i nekoliko graničnih prijelaza. Odnedavno su se borbe sve više prebacivale na glavne gradove 34 provincije Afganistana.

Njemačka vojska, Bundesver, u blizini Kunduza je skoro 20 godina imala veliku bazu u toj zemlji.

Iako su talibani od petka zauzeli dvije provincijske prijestolnice, Kunduz – koji se nalazi na krajnjem sjeveru – predstavlja najznačajnije mjesto koje su osvojili talibani u svojim ofanzivama koje su započele u maju, nakon povlačenja stranih trupa.

Snage afganistanske vlade navodno su napustile selo, ali sada pokušavaju odbraniti niz gradova širom zemlje.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da su u subotu navečer američki bombarderi B-52 pogodili nekoliko talibanskih ciljeva u Sheberghanu.

Istovremeno su intenzivne borbe nastavljene u glavnim gradovima južnih provincija Kandahar i Helmand koje talibani pokušavaju preuzeti već nekoliko sedmica.

U subotu je američka ambasada izdala saopćenje kojim osuđuje prodor talibana u provincijske centre na jugu i sjeveru.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA