SAFF

The New York Times: Izrael nije uspio postići glavne ratne ciljeve u Gazi

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ugledni američki list The New York Times objavio je analizu u kojoj se navodi da Izrael tokom skoro sedam mjeseci agresije na Gazu nije uspio postići svoja dva glavna cilja. Istovremeno, ogromna patnja Palestinaca dovela je do erozije diplomatske podrške Izraelu, čak i među njegovim saveznicima.

NY Times objašnjava da Izrael nije uspio postići dva cilja zbog kojih je pokrenuo rat: oslobađanje zatvorenika i potpuno uništenje Hamasa.

Rečeno je da su sam rat i metode izraelske vojske imali visoku cijenu: desetine hiljada Palestinaca je ubijeno, glad se proširila Gazom, a civili su mučeni dok su tražili hranu oko humanitarnih konvoja.

“Sedam mjeseci rata, a pitanje se vrti oko toga što je Izrael postigao i kada će se završiti. Rat se pretvorio u niz uobičajenih oblika: zračni napadi i djelovanje izraelskih kopnenih snage unutar Gaze kako bi eliminisali, kako kažu, borce Hamasa i Islamskog džihada”, piše NY Times.

Douglas London, bivši oficir CIA-e, rekao je: ‘Do ovog trenutka, bez obzira na to koliko štete Izrael uzrokuje Hamasu, on još uvijek ima sposobnost za djelovanje. Ljudi čekaju da im se pridruže i sudjeluju u borbama nakon svih ovih razaranja i ljudskih gubitaka.’

U godišnjem izvještaju američkih obavještajnih agencija, objavljenom u martu ove godine, izražena je sumnja u sposobnost Izraela da uništi Hamas.

Također, NY Times citira izraelske dužnosnike koji su rekli da Hamas i druge palestinske frakcije još uvijek imaju mnogo snage iznad i ispod zemlje.

Dužnosnik izraelske vojne obavještajne službe naveo je da se između 4.000 i 5.000 boraca održalo u sjevernom Pojasu Gaze.

Neki izraelski dužnosnici očekivali su da će eliminacija Hamasa trajati nekoliko godina, unatoč tome što tvrde da je rat doveo do raspuštanja 19 od 24 brigade pokreta i ubistva do 13.000 njegovih članova.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA