SAFF

Udruženje logoraša Mostar: Promocija knjige ratnog zločinca Ćorića je žal za onim što nisu uspjeli dovršiti

Facebook
Twitter
WhatsApp

Promocija knjige presuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića koja je zakazana za večeras u Mostaru u Domu „Kosača“ „In vino libertas, Autobiografski zapisi iz Haaga“, koju je nedavno predstavio u Zagrebu, izazvala je oštre reakcije javnosti. Upravni odbor Udruženja logoraša Mostar u svom saopćenju navodi da bi “DOBRO DOŠLI U KONAČIŠTE” mogla biti poruka na početku knjige ratnog zločinca i presuđenog HVO zvaničnika tzv. HRHB za UZP.

“Tako su popularno nazivali logore u kojima su mučili i ubijale logoraše zbog dvije stvari i to: Zato što su druge vjeroispovijesti većinom muslimani ili zato što vole Bosnu i Hercegovinu zajedničku domovinu svih njenih naroda i nisu bili muslimani.

Kroz kazamate u kojima je bio gospodar života i smrti ljudski odron Valentin Ćorić je prošlo preko 20.000 logoraša na čije živote su ta Valentinova konačišta ostavila trajne posljedice i u smrt otjerala veliki broj njih pa čak i cijele porodice. Koliko je zlo u ovom “pokajniku” pokazuje njegova današnja promocija knjige u kojoj on opisuje svoj boravak u hotelskim prostorijama Haškog tribunala, a da pri tome ne spominje na koji se način lažno pokajao kako bi bio pušten na prijevremenu slobodu. Godinama ukazujemo na pogubnost njegovanja politike koja je presuđena u Hagu i za koju ni 6 godina nakon izricanja presude ne prestaje negiranje iste od
strane političkog vrha Republike Hrvatske i sljedbenika UZP politike u Bosni i Hercegovini oslikane u liku Dragana Čovića.

Zatvaranja očiju od strane pravosudnih organa i Tužilaštva u Bosni i Hercegovini i danas hrani to sjeme zla i samo je pitanje kada će isto proklijati i nastaviti utrtim stopama Franje Tuđmana, Mate Bobana, Gojka Šuška i presuđene šestorke. Svakodnevno ponavljanje laži i negiranje zločina počinjenog od strane HVO-a povećava opasnost od ponovnog oživljavanja presuđene ideje, a o tome bi trebali da vode računa svi oni probosanski “moćnici” koji se danas ogrću zastavom i zaklinju u vjernost ovoj našoj prelijepoj domovini.

Današnja promocija nije pokajanje nad učinjenim nego žal za onim što nisu uspjeli dovršiti tj. etnički očistiti prostor, protjerati, ubiti opljačkati, raseliti i kako njihov tvorac moderne Hrvatske kaže “humano preseliti”.

Ono što im hoćemo poručiti je, da što su jednom propustili nikad više im se neće vratiti i nikad više neće imati priliku da ponove ono što su radili devedesetih godina prošlog vijeka. DA SE NE ZABORAVI-DA SE NE PONOVI”, poručuju iz Udruženja.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA