Uključite se u akciju: Donirajte kozu ili ovcu povratničkoj porodici!

532

H.O. Dirhem nastoji pomoći potrebnim ljudima na duži vremenski period. U okviru tog nastojanja pokrenuli smo projekat dugoročnog pomaganja siromašnih porodica iz seoskih sredina, nastanjenih povratnicima.

Projekat podrazumijeva nabavku stoke (krave, ovce, koze i sl.), te doniranje iste potrebnim porodicama i praćenje realizacije spomenute donacije na period od 4 godine.

Ovaj projekat realizira se tokom čitave 2016. godine (nabavka i doniranje stoke), a kao posebna etapa predviđeno je da do mjeseca ramazana, tačnije do desetog dana Ramazana sakupimo 70 koza ili ovaca i uručimo ih povratničkim siromašnim porodicama u mjestima Skender Vakuf, Livno i okolnim selima.

Dugoročni efekti ovoga projekta su veoma pozitivni. Naši volonteri će obići i ponuditi učešće u projektu stočarima iz spomenutih i susjednih općina, a trenutno imamo osiguranih 10 odraslih grla koza.

Držanje domaćih životinja poput krava, koza i ovaca osigurava značajan izvor zdrave hrane za svaku porodicu (mlijeko, meso, sir), ali i novčanu dobit od prodaje teladi, janjadi, te kroz poticaje od državnih institucija.

Ovom prilikom pozivamo naše dobročinitelje da se shodno svojim mogućnostima uključe u ovaj projekat.

Pozivamo i naše vrijedne džemate i udruženja građana izvan BiH da se uključe u ovo plemenito djelo.

Moguće je uplatiti za jednu ovcu/kozu 180 KM, a također i manje iznose za ovu namjenu.

Oni koji žele donirati novac za kravu, što približno košta 2400 KM, ili jedan dio novaca za nabavku krave, također to mogu učiniti putem našeg žiro-računa ili paypal-a.

Ukratko o projektu

1. Naziv projekta: Male fabrike hrane.

2. Područje realizacije: Seoske sredine u općinama Skender Vakuf, Livno, Busovača, Prijedor, kao i okolna mjesta.

3. Način realizacije:

Prvi dio: Do 16. Juna 2016. god. prikupljamo novčane donacije i stoku (ovce i koze) za povratnike u Skender Vakuf i Livno i okolna mjesta. Nakon tog datuma krećemo sa nabavkom i doniranjem ovaca i koza u navedenim mjestima. Udruženje Dirhem sa porodicama potpisuje Ugovor o držanju stoke, gdje je određen način kao i vremenski period držanja ovaca/koza.

Drugi dio: U toku čitave 2016. godine prikupljamo novac za nabavku krava i nakon prikupljenog iznosa za jednu kravu, istu doniramo prvoj porodici sa rang liste porodica koje čekaju donaciju krave. Udruženje Dirhem sa porodicama potpisuje Ugovor o držanju krava, gdje je određen način kao i vremenski period držanja krava.

U naredne četiri godine od dana doniranja, volonteri Dirhema će obavljati kontrolne posjete porodicama gdje će se pratiti poštivanje potpisanih ugovora o držanju životinja.

4. Trajanje projekta:

Prvi dio doniranje za ovce i koze do 16. Juna 2016. god.

Drugi dio (krave) tokom čitave 2016. godine.

Praćenje realizacije: 4 godine od početka realizacije projekta.

 5.Napomene:

Kod doniranja novca obavezno navedite Vaše ime i prezime, kao i namjenu da li donirate za ovce i koze ili krave.
Ako želite donirati vlastite životinje, one moraju biti mlade, reproduktivno zdrave i imati urednu veterinarsku dokumentaciju. Životinje je moguće donirati samo u navedenim općinama i njima bližim susjednim mjestima.

Poštovani, pridružite nam se u nastojanju da dugoročno podržimo potrebne porodice Skender Vakufa, Livna i drugih povratničkih mjesta.

Kontakt na brojeve telefona:       Sjedište Udruženja Dirhem 062 874 556;

Aktivista na terenu: Islamović Halil 060 3255 383;

Žiro račun: Uplate iz inostranstva:

Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

IBAN CODE: BA391611350000523695

Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

SWIFT CODE: RZBABA2S

Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH

Uplate iz BiH:

Dirhem Udruženje Sanski Most

Žiro-račun: 1610350042900038

79260, Sanski Most

Paypal:

[email protected]

 

(dirhem.org)