srijeda, 27. septembar 2023 / 12. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Ustavni sud BiH privremeno stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a

Facebook
Twitter
WhatsApp

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, obratila se javnosti nakon 133. plenarne sjednice Ustavnog suda na čijem je dnevnom redu bila samo jedna tačka – apelacija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića podnesena zbog Zakona o nepokretnoj imovini RS.

Sud je donio odluku o privremenoj mjeri da zabrani primjeni Zakona o nepokretnoj imovini u RS do konačne odluke po meritumu.

Time se usvojio ne samo zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, nego i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, 11 zastupnika iz PDPSBiH i 5 delegata iz Doma naroda državnog parlamenta za donošenjem privremene mjere.

Odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje o donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zakonima.

Ustavni sud BiH do sada nikada nije donio privremenu mjeru u slučaju državne imovine budući da je visoki predstavnik u BiH svaki put u slučaju stupanja zakona na snagu donosio odluku kojom suspendira primjenu zakona do donošenja konačne odluke.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA