Višegrad: Obilježena 27. godišnjica zločina nad stanovnicima Barima

757

U Barimu kod Višegrada obilježena je 27. godišnjica zločina nad stanovnicima ovog sela na lijevoj obali Drine, desetak kilometara nizvodno od grada.

Kraj spomen obilježja izgrađenom u znak sjećanja na nevine žrtve proučen je Jasin. Svojoj nani Kadesi i njenim komšijama dovu je proučio Naid Kršić, mladić koji ne može sakriti emocije uprkos činjenici da je u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu imao samo dvije godine.

– Nije jednostavno doći. Bez obzira što sam ja mlad i ne pamtim te događaje, ratna dešavanja, po pričama svojih roditelja sam saznao samo najljepše o svojoj nani. Zbog zločinaca, na žalost, nisam uspio ni imao priliku da upoznam svoju nanu lično – rekao je Kršić.

U napadu na selo, kaže povratnik Suljo Fejzić, jedinice VRS su najprije ušle u gornji dio sela, a potom krenuli prema Drini. Zarobljene stanovnike su tjerali ispred sebe, one koji su pokušavali pobjeći, da bi potom zarobljenike strijeljali na ušću potoka koji protiče kroz selo u rijeku Drinu.

– Prilikom pretrage terena na samoj obali Drine našli smo 12 ubijenih Bošnjaka i Bošnjakinja, koji su složeni na jednu gomilu i ubijeni uglavnom metkom u glavu. Mustafu Bajrića smo pronašli nedaleko odavde, ubijenog u bijegu, Vjerovatno su ga stigli, natjerali ga da legne i metkom u glavu ga ubili – sjeća se Fejzić, te dodaje da su među žrtvama uglavnom žene i starci.

Najmlađa žrtva svirepog zločina bio je Emir Bajrić, koji je imao samo 12 godina, a najstarija Hanka Halilović imala je 92 godine.

– Moram reći da sva dosadašnja relevantna naučna istraživanja pokazuju i dokazuju da je u periodu agresije na RBiH od 1992. do 1995. godine izvršena agresija i u tom kontekstu zločin genocida nad Bošnjacima u Višegradu. Podcrtavam, dakle, sva relevantna dokumentacija, a posebno dokumentacija tzv. Vojske RS pokazuje i dokazuje da je u Višegradu izvršen genocid i u tom kontekstu su i izjave preživjelih žrtava genocida. Jedan od primjera stravičnog stradanja Bošnjaka Višegrada svakako je i selo Barimo – naglašava Ermin Kuka iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, autor knjige “Genocid nad Bošnjacima u Višegradu 1992. – 1995.”

Ne zaboraviti zločin i ne dozvoliti da se on ikada više ponovi, osnovna je poruka s okupljanja stanovnika Barima.

Izvor: Anadolija