SAFF

‘Zločinca Kordića ni za 12 mjeseci nisu ispitali zbog gnusnih izjava, nas bi priveli za 12 minuta’

Facebook
Twitter
WhatsApp

U Ahmićima je, uoči još jedne tužne godišnjice najokrutnijeg i najtežeg zločina HVO-a u BiH, održana panel disusija na kojoj su panelisti iz NVO sektora iz Hrvatske i BiH, Tribunala u Hagu i Udruženja “16. april Ahmići” donijeli više zaključaka o temi “Sudski utvrđene činjenice nasuprot glorifikaciji zločina”.

Obraćajući se prisutnima, Adnan Zec, kojem su kao dječaku pripadnici HVO-a ubili roditelje i sestru pred njegovim očima u Ahmićima, i koji je o tome svjedočio pred sudom u Hagu, osvrnuo se na izjavu ratnog zločinca Darija Kordića, koji je prije nepunu godinu izjavio da bi ponovio sve ono za šta je u Hagu osuđen na 25 godina zatvora.

Zec je rekao da ni nakon skoro godinu dana niko ni u Hrvatskoj, ni u BIH nije saslušao zločinca Kordića na okolnosti prijetnje da bi sve ponovio, i pored zahtjeva EU parlamenta da bude provedena istraga.

– Kordić je prije 12 mjeseci izgovorio prijetnju prema nama kako je spreman da sve to ponovi. Ja se zaista pitam šta bi se desilo da sam ja, ili bilo koja druga žrtva pozvala na osvetu prema ratnim zločincima na isti način kako je to uradio Kordić. Ja mislim da bi mi bili privedeni i saslušani od vlasti gonjenja, ne za 12 mjeseci, već za 12 minuta i zaista je poražavajuće što je to tako – dodao je Zec.

Jedan od panelista bio je i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, koji je podržao stav Adnana Zeca i rekao da bi za 12 minuta Adnan ili bilo koja žrtva bila privedena od EUFOR-a i raznih policija ukoliko bi reagovali i uputili prijetnju prema zločincu u smislu osvete zbog zločina i izrečene prijetnje.

– I žrtve bi preživjele torturu zbog poziva na osvetu prema Kordiću – naveo je Tahirović i dodao da u Srbiji,Hrvatskoj i BiH vladaju ratni zločinci.

Podsjetio je na zahtjev za izvinjenjem koje su žrtve genocida uputile predsjednici FBiH Lidiji Bradara i federalnoj ministrici Sanji Vlaisavljević zbog njihove podrške zločincu Kordiću.

– Njih dvije su dobile policijsku zaštitu zbog zahtjeva za izvinjenje, a recite mi koja je žrtva ili povratnik koji su svakodnevno izloženi napadima, čak i sa smrtnim ishodima, dobila policijsku zaštitu?

Podnijeli smo prijavu protiv Kordića zbog izrečenih prijetnji da bi sve ponovio, a on slobodno šeta po BiH, dolazi na promocije drugih ratnih zločinaca. Apsolutno tačno, ratni zločinci vladaju regionom – zaključio je Tahirović.

Agencija PATRIA

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA