subota, 30. septembar 2023 / 15. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Zvaničnici Vlade Crne Gore preskaču institucije BiH i sa Republikom Srpskom pregovaraju o hidrocentrali “Buk Bijela”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Autor: Istraga.ba

Vlada Crne Gore zaobišla je institucije Bosne i Hercegovine prilikom međudržavnih pregovora o “ekološkom uticaju” hidrocentrale Buk Bijela. Otkriva to dokument Sekretarijata Evropske energetske zajednice od 14. februara ove godine u kojem je navedeno da je Crna Gora formirala “ekspertni tim” sa Republikom Srpskom.

Institucije BiH bile su samo u “cc-u” dokumenta Sekretarijata Energetske zajednice upućenog Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kojim je zatraženo izjašnjenje o gradnji hidrocentrale Buk Bijela.

U dokumentu se navodi da je Sekretarijat Evropske energetske zajednice jo 2021. godine zatražio informacije od nadležnih institucija u “Crnoj Gori i Republici Srpskoj”.

“Nadležna tijela izvijestila su da su ministarstva (Crne Gore i Republike Srpske, o.a.) osnovala zajedničko prekogranično stručno vijeće („Stručno vijeće”) sa zadaćom procijene i dogovora svih otvorenih pitanja u vezi s provedbom projekata, uključujući tačnu lokaciju i prekogranične utjecaje na okoliš ( s posebnim osvrtom na projekt Buk Bijela), do kraja 2021. godine. Nadalje, nadležna tijela su izvijestila da će o ishodu rada Stručne komisije obavijestiti Sekretarijat. Prema saznanjima Sekretarijata, prvobitni rok je odgođen za 2022. godinu zbog pandemije Covida 19, a zatim je ponovo odgođen zbog sajber napada u Crnoj Gori”, navedeno je u dopisu Sekretarijata Evropske energetske zajednice.

Da će ovaj tim biti formiran, najavljeno je još 2021. godine kada je tadašnji državni sekretar Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore, Danilo Mrdak posjetio Trebinje gdje je razgovarao sa čelnicima Elektroprivrede Republike Srpske i Vlade RS. Tada je saopćeno da će “ekspertski tim” imati sedam članova. No, više od toga nikada nije objavljeno. Međutim, sada Sekretarijat Evropske energetske zajednice navodi da je tim već formiran i da institucije Bosne i Hercegovine nisu uključene, iako se radi o “međudržavnim pregovorima”.

“Svako tehničko-tehnološko i inženjersko rješenje koje garantuje da buduće vještačko jezero neće imati negativnih uticaja na rijeku Taru i da neće doći do potapanja ni jednog dijela rijeke Tare, za nas je u potpunosti prihvatljivo”, izjavio je 2021. godine Danilo Mrdak.

Crnogorski zvaničnik Danilo Mrdak koji je je postao državni sekretar nakon što su stranke okupljene oko prosrpskih partija i URA-e Dritana Abazovića formirale Vladu te države, poznat je kao jedan od zagovornika litija koje je u Crnoj Gori organizovala SPC.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA