Kakvu poruku Arapima šalje saudijsko-emiratska serija Ognjena kraljevstva?

809

Autor: Yasin Aktay

Producent serije Ognjena Kraljevstva izjavio je kako će ova serija „otkriti istinu o osmanlijskoj vladavini koja je prepuna divljaštva“. Ovo je nedvosmislena poruka da je cilj serije kaljanje slike Osmanslijskog Carstva, ali i trenutne turske vlasti koju se percipira kao neoosmanlijsku.

Više puta sam govorio o tome kako je u vrijeme formiranja nacionalni država poslije Prvog svjetskog rata među Turcima širena propaganda da su „nas izdali Arapi“, kao što je među Arapima širena propaganda o Osmanlijama koji su stoljećima iskorištavali Arape. To je bila jedna imperijalistička spletka kojoj je cilj bio da stvori neprijateljstvo između dva velika muslimanska naroda. Ali, hvala Allahu, uprkos oficijelnoj retorici, većina Arapa nije nikada nije Osmanlijsko Carstvo smatrala kolonizatorima, kao što Turci, osim onih koji ne znaju svoju historiju, nisu smatrali Arape izdajnicima, koji su Turcima zabili nož u leđa. Što je još važnije, oba naroda su postala svjesna da je širenje ovakve percepcije jednih o drugima neprijateljska propaganda koja im jednako šteti.

Kanal MBC ranijih je godina kupio prava na prikazivanje turskih serija vodeći se time da je to sredstvo zabave koje dolazi iz jedne kulture koja je bliska, ali je odustao od njihovog prikazivanja nakon što su među arapskim gledaocima povećale simpatije prema osmanlijskoj državi. Ovakvo posmatranje je krajnje bolesno, jer oni koji se vode ovakvom logikom histerično pokušavaju u historijskim dešavanjima pronaći nešto čime misle da mogu opravdati svoje zločine.

Ako pogledamo turske serije koje tretiraju osmanlijsku historiju vidjet ćemo da one ne šire neprijateljstvom. S druge strane, šta nam poručuje serija Ognjena kraljevstva?

Dok nam turske serije o osmanlijskoj vladavini govore kako su muslimani veličanstven ummet koji svoju snagu crpi iz zajedništva i bratstva muslimanskih naroda i koji je, zahvaljujući tome, uspio izgraditi veličanstvenu. U turskim serijama ne podstiče se na neprijateljstvo prema bilo kojem muslimanskom narodu. Naporotiv, te serije ističu vrijednost jedinstva i zajedništva i međusobnog potpomaganja muslimanskih naroda. Na taj način ove srerije ulijevaju nadu svim muslimanskim narodima i šire entuzijazam za ponovno zajedništvo, podstiču na slogu između muslimanskih naroda i svih potlačenih i obespravljenih.

Međutim, Tuman bej, junak saudijsko-arapske serije, vođa mamelučkog otpora Osmanlijama, prikazan je kao osoba koja nema drugih kvaliteta osim isticanja žestokog neprijateljstva i otpora prema Osmanlijama. Kako takav lik može biti predstavljen i ponuđen muslimanima kao model uzornog junaka?

Ovo je tek jadan pokušaj da se parira turskim serijama u kojima se podstiče na međumuslimansko jedinstvo i sigurno neuspješan pokušaj da se među Arapima potisne i smanji utjecaj turskih serija koje govore o osmanlijskom periodu, stoga im je uzaludan taj pokušaj obmanjivanja naroda.