Libanski analitičar poručio da su stanovnici Idliba smeće koje treba reciklirati

911

Piše: Abdullah Nasup
Libanski analitičar blizak Hezbolahu, Salem Zahran, tokom nedavnog gostovanja na Sirijskoj televiziji predložio je da se stanovnici Idliba preodgoje i „recikliraju“, a oni kod kojih se to ne mogne postići da se „pokopaju“.
Salim Zahran je, govoreći o ljudskim bićima, potpuno hladno izložio svoju ideju koja izgleda kao da je pokupio iz dnevnika nekog nacističkog naučnika:
„Nama treba mladi naraštaj i preodgoj sirijske omladine, naročito onih koji se u novije vrijeme vraćaju u Siriju. I, ako hoćeš da ih odgojiš, moraš odgojiti i oca i majku i djecu. Oprostite što se tako izražavam, ali to je istina.
Prije godinu sam vašoj kolegici Rubi rekao: „Ako hoćeš da shvatiš dešavanja u Idlibu, moraš znati kako se radi reciklaža“, i savjetujem nadležnima na sirijskoj televiziji da uradimo dokumentarac o reciklaži smeća i militanata.
Reći ću ti kako! Kada hoćeš da recikliraš otpatke prvo ih sakupiš! Pa, kad sakupiš (stanovnike Idliba) malo u Kari, malo u Arsalu, malo ovdje, malo ondje, razvrsaš ih! Kao, naprimjer, kad razvrstavaš plastiku na jednu stranu, željezo na drugu. Kad ih razvrstaš, presuješ ih i onda ih samelješ; kad ih samelješe dobit ćeš nekoliko grupa. Jedan dio moći ćeš reciklirati – znači, ponovo ih učiniti ljudima, a dio nećeš moći i njih treba pokopati, jer za njih nema rješenja.
Ja procjenjujem da se približavamo posljednjoj fazi, a to je mljevenje, nakon kojeg će se pristupiti recikliranju i pokopavanju.
U posljednjoj fazi u Idlibu – i ovo što ću reći možda se neće svidjeti nekim ljudima – treba ih sakupiti i zatvoriti, staviti pod opsadu, zatim pristupiti fazi mljevenja, a potom dio reciklirati, a dio pokopati.“