Saudijska televizija MBC počinje emitirati seriju koja ima za cilj da ukalja Osmansko carstvo

456

Saudijska televizija MBC (sa sjedištem u Emiratima) od 17. novembra počet će s emitiranjem serije pod nazivom Memalikun-nar (Ognjena kraljevstva), a serija već sada izaziova velike kontroverze zbog toga što ubiluje scenama kroz koje produkcija nastoji ukaljati historiju Osmanlija.

Serija je smještena u posljednje dane mamelučke vladavine i konačni pad mamelučke vladavine pred naletom Osmanlija početkom šesnaestog vijeka.

Serija posebnu pažnju posvećuje osmanlijskom sultanu Selimu Prvom i njegovim ratovima protiv Safevija i Mameluka. Direktor produkcijeske kuće iz Emirata, koja stoji iza serije, izazavo je oštre reakcije na društvenim mrežama nakon što je Osmanski hilafet nazvao okupatorskom silom.

Član katarske vladajuće dinastije, šejk Faisal Bin Qassim Al Thani ismijao je to putem Twittera, s obzirom da su i Mameluci, koji su u seriji predstavljeni kao arapska strana, također porijeklom Turci.

„Neznanje je velika nesreća. Tuman bay (tadašnji mamelučki sultan) također je bio turskog porijekla, što znači da je to bila borba Turaka jednih protiv drugih, pa ako su Osmanlije okupatori, onda su i Mameluci okupatori.“

Mnogi arapski aktivisti putem društvenih mreža izrazili su zabrinutost da serija ima za cilj da iskrivi osmanlijsku historiju i predstavi Osmanlije u negativnom svjetlu, s obzirom da su emiratski mediji, nakon što je Turska stala na stranu Katara u emiratsko-saudijskoj blokadi njihovog malog susjeda, već vodili antiosmanlijsku kampanju i pokušavali podmetnuti neistine u neke historijske događaja da bi ocrnili Osmanlije.

Emiratsko-saudijska medijska kampanja protiv Turske prevazišla je granice medijskog falsificiranja historije, i prešla u sferu politike kada je emiratski ministar optužio osmanlijskog zapovjednika Fahrudina pašu da je opljačkao Medinu.

Saudijska televizija Rotana, također, u kontinuitetu plasira teze da osmanlijska država nije bila hilafet nego okupatorska sila, da nijedan osmanlijski sultan nije obavio hadž ni umru, da je Ertogrol bio plaćeni ubica.