Vjerovali smo Erdoganu!

3102

Majka oslobođenog taoca Tayfun Yamana, iz turskog konzulata u Mosulu, Gulten Yaman, proživljava najsretnije trenutke, jer je predsjednik Erdogan ispunio datu riječ. Naime, gospođa Yaman navodi da je on na svome predizbornom mitingu u Aydinu izjavio:“Osaburite i budite jaki.Vratit ćemo vam vaše najmilije”.
U Aydinu, u kući porodice Yaman velika je radost i sreća. Njihov tridesetdvogodišnji sin Tayfun Yaman konačno je stigao, njega su, dok je bio na službenoj dužnosti u turskom konzulatu u irackom gradu Mosulu, zarobili te držali kao taoca snage Idiša. Slušajuci specijalno izdanje vijesti na televiziji, njegova majka Gulten Yaman, saznala je da joj je sin konačno slobodan, tom prilikom je izjavila:“ Mnogo sam sretna, Allah da bude zadovoljan našim predsjedikom, premijerom i ministrima vanjskih poslova. Kao što su i obećali doveli su nam djecu živu i zdravu. Čekali smo 101 san sa mnogo sabura, hrabro i mnogo moleći se Bogu. Čula sma se sa sinom. Avionom je sletio u Ankaru. Otac i brat su otišli po njega. Snaha je, takodjer, krenula iz Diyerbakira za Ankaru kako bi ga susrela.“

Bio sam prisiljen da lažem

Nekoliko informacija o tome šta se dešavalao tokom 100 dana zatočeništva 49 državljana turskog porijekla od strane Idiša dao je čovjek koji je bio prevodilac.“ Drugo osoblje konzulata se sa njima nije direktno sretalo, glavni i najteži dio posla je bio na meni. Morao sam sa svakim od članova Idiša da uspostavim neku vrstu kontakta. Tokom tih 100 dan, s vremena na vijeme, sam morao i lagati, kako moral drugih zarobljenika ne bi opao. Trudio sam se da govorim ublaženo, i lijepim riječima, iako sve nije bila istina“, prisjeća se spomenuti prevodilac.