Zašto Amerikanci žele da Bošnjake u vlasti predstavljaju Fahrudin Radončić i Željko Komšić?

9737

Piše: Ezher Beganović
www.saff.ba
Ambasada Sjedninjenih Američkih Država u BiH i USAID vode posljednjih dana agresivnu predizbornu propagandnu kampanju u našoj zemlji. Stiče se dojam da je Amerikancima izuzetno stalo da na izborima pobijede njihovi politički favoriti. Predizborni spot “Glasaj ili trpi” doima se kao iskrena briga za dobrobit svih građana BiH. Međutim, kasnije reakcije predstavnika američke ambasade u BiH upućuju na sumnju da spomenuta kampanja cilja samo Federaciju BiH, odnosno bošnjačku glasačku populaciju. Direktan dokaz za takvu sumnju je nastup Nicholasa Hilla, otpravnika poslova Ambasade SAD-a u BiH. Naime, on je u intervjuu za sarajevsko “Oslobođenj” iznio veoma zanimljive stavove. Nicholas Hill se potrudio da kroz odgovore u intervjuu poruči građanima da je stranka čiji slogan glasi ” U jedinstvu je snaga”, dakle SDA, grozna politička opcija, stranka čiji lideri grade veze samo sa Turskom.
“Da budem posve iskren, bio sam razočaran plakatima koje sam vidio od jedne stranke, a koji su govorili – u jedinstvu je snaga. To kao da implicira da ukoliko se pleme drži zajedno, to će na neki način donijeti prosperitet… Bošnjaci su najveća etnička skupina u ovoj zemlji i na neki način imaju specifičnu odgovornost da igraju konstruktivniju ulogu. Ono što bismo željeli vidjeti među bošnjačkim liderima, jeste da to budu ljudi koji mogu razgovarati i sa različitim etničkim skupinama, koji imaju sjajne odnose sa svojim susjedima, ne samo sa Turskom…”, konstatirao je Nicholas Hill. Kao da mu je Fahrudin Radončić pisao odgovore, zaboravio je još dodati “tursku kaldrmu”.
Fahrudin Radončić i Željko Komšić, odnosno Emir Suljagić su političari koji smatraju da je spomenuta američka kampanja u njihovu krost, kao da sebe vide u sljedećim odgovorima Nicholasa Hilla.
Odogovrajući na novinarsko pitanje da li će doći do ustavne reforme u BiH i Federaciji nakon izbora, Nicholas Hill odgovara. ” Sigurno postoji plan koji je sad trenutno ostavljen i ako budu izabrani odgovorni ljudi, mi smo spremni da radimo s njima. Da vidimo kako možemo pomoći, ali politički lideri moraju preuzeti odgovornost i moraju pokrenuti taj proces”, konstatira Hill i dodaje da će se to dogoditi ako građani izaberu odgovarajuće ljude. “Zavisi od toga koga ljudi, građani izaberu”. Kakve li to ustavne reforme guraju Amerikanci kad su im za to potrebni političari sa kojima mogu sprovesti svoje namjere?
Iz citiranih izjava, ali i na osnovu drugih nastupa, može se primjetiti da su Nicholas Hill i ostali Amerikanci pokrenuli agresivnu kampanju jer su nervozni. Kao da se naslućuje da su shvatili da njihovi puleni Radončić i Komšić (iako ih Amerikanci u svojoj predizbornoj kampanji nigdje ne spominju po imenu, sudeći po predizbornoj retorici, naročito onoj antiturskoj, Amerikanci, Radončić i Komšić govore istim jezikom) ne stoje najbolje kod naroda. I na kraju, zašto bi Amerikanci uopće bili protiv da Bošnjake predstavlja stranka sa sloganom “U jedinstvu je snaga”, zašto im toliko smetaju prijateljske veze sa Turskom i zašto jedva čekaju da na izborima pobijede neki drugi ljudi? Amerikanci uvijek gledaju samo svoj interes, zato je isključena opcija da su pokrenuli kampanju u korist bh. građana.
Međutim, Amerikanci su, očito, zaboravili da ovakve otovorene stajanje uz određene političke opcije često daju kontraefekat. “Takve poruke mogu silno mobilizirati biračko tijelo SDP-a i SDA. Mislim da u konačnici mogu imati negativan učinak po ciljeve takve propagandne aktivnosti”, rekao je gostujući na Face TV-u dekan Filozofskog fakulteta iz Mostara Zoran Tomić komentarišući pritisak Ambasade Sjedninjenih Američkih Država u BiH i USAID-a na pomenute političke opcije koji dolazi u jeku predizborne kampanje.
Zato, glasaj ili trpi američko uplitnje u volju naroda!