SAFF

ВОЙНА В УКРАИНЕ: Rusija je izgubila 40 posto snaga koje je poslala u Ukrajinu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Rusija je izgubila do 40 posto jedinica koje je poslala u Ukrajinu, objavio je glavni štab ukrajinske vojske rano u srijedu. Te ruske jedinice su ili potpuno uništene ili više nisu stanju voditi borbe, navodi se u dnevnom biltenu štaba.

VIDEO: Ukrajinska 72. mehanizovana brigada bombarduje rusku artiljeriju u Kijevskoj oblasti

Novi satelitski snimci Planet Labsa pokazuju da je ukrajinska vojska jučer uništila više ruskih vojnih helikoptera u zračnoj luci Herson. To je najrazorniji poznati napad koji je ukrajinska vojska izvela na ruske helikoptere. Prema izvještajima ukrajinskih medija uništeno je najmanje sedam helikoptera.

Pored ovih uništenja, u protekla 24 sata uništena su tri ruska aviona (od kojih su dva Su-34), još jedan helikopter, tri operativno-taktičke bespilotne letjelice i dvije krstareće rakete.

Područje oko Mariupolja koji je pod opsadom i dalje je u najtežem položaju. Ruska vojska pokušava blokirati grad sa zapada i istoka lučkog grada, ali je pretrpjela “značajne gubitke”, navodi se u biltenu.

VIDEO: Ovako izgleda kad ruski tenk nagazi na minu

Ukrajinske vlasti su saopćile da je oko 20.000 ljudi iz Mariupolja, na Azovskom moru, uspjelo doći na sigurno u utorak. Gotovo 30.000 civila diljem zemlje uspjelo je u utorak napustiti ugrožena područja, ali kolonu s humanitarnom pomoći za Mariupolj još uvijek blokiraju ruski vojnici, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

VIDIEO: Zastrašujući prizor, ruski tenksita puca u civila


Ukrajina tvrdi: Rusi uništili 3500 civilnih objekata i 2700 obiteljskih kuća

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine istaknulo je izvještaj tamošnje hitne službe koja govori kako Rusija nastavlja napadati civilne objekte u Ukrajini te kako je do sada stradalo 3500 takvih. Uz to je, govore, 2700 porodičnih kuća uništeno.

Ukrajinska tužiteljica: 103 djeteta ubijena su od početka ruske invazije

Ukrajinska tužiteljica rekla je kako su 103 djeteta ubijena od početka ruske invazije na Ukrajini. Ruske snage gađale su više od 400 škola, a 59 ih je uništeno, rekla je glavna tužiteljica Irina Venediktova.

Rusi bježe iz zemlje

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je desetine hiljada Rusa srednje klase da pobjegnu u inostranstvo dok gledaju u sumornu budućnost svoje sve izolovanije države. Mnogi kažu da su strah od ekonomskih i političkih posljedica rata i mogućnost da muškarci budu poslati da se bore u Ukrajinu bili glavni razlozi zbog kojih su odlučili da ostave sve i pobjegnu iz Rusije, ukazuju mediji. Ipak,  zbog sve većeg broja sankcija protiv Rusije, one nemaju mnogo destinacija za izbor, a mnoge zapadne zemlje ograničavaju vize za ruske građane. U međuvremenu, hiljade međunarodnih letova je otkazano, pošto je ruskim avio-kompanijama zabranjeno da lete iznad mnogih zapadnih zemalja.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA