subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Agresija na Ukrajinu: Bayraktar uništava ruske raketne sisteme /VIDEO/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Trinaesti je dan ruske agresije na Ukrajinu. UNHCR objavio da je od početka rata poginulo više od 400 civila među kojima 27 djece, dok je Ukrajinu napustilo oko 1,7 miliona ljudi.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da ruske snage u Ukrajini od osam ujutro poštuju primirje te da su otvoreni “humanitarni koridori” za evakuaciju stanovnika Kijeva i još četiri ukrajinska grada Černjihiva, Sumija, Harkiva i Mariupolja, prenijela je ruska novinska agencija Interfax.

Ukrajinska vojska: Rusko napredovanje se usporilo

Ukrajinska vojska tvrdi da se rusko napredovanje u zemlji značajno usporilo te da su ruske trupe demoralizirane.

“Okupatori su demoralizirani i sve više pribjegavaju pljački i kršenju pravila međunarodnog humanitarnog prava o vojnom sukobu”, navode.

U objavi na Facebooku u utorak ujutro, načelnik stožera ukrajinskih oružanih snaga naveo je da se još uvijek bore protiv invazije diljem zemlje te da brane Černihiv, predgrađa Mikolajeva te Kijev.

Bayraktar opet precizan

Ukrajinska vojska je objavila novi snimak djelovanja turskog Bayraktara. Na snimku se vidi napad na konvoj ruskih snaga, nakon čega je uništen protuzračni obrambeni sistem 9K317 ‘Buk-M2’. (Kompleks Buk M2 izuzetno je mobilan i višenamjenski sistem protuzračne obrane sa prosječnim rasponom uništavanja. Namijenjen je uništavanju strateških i vojnih zrakoplovnih objekata (aviona, helikoptera, raketa i drugih aerodinamičkih uređaja). 9K317 može izdržati neprijateljske snage čak i tokom kontinuiranog vatrenog napada).

Pentagon: Putin u Ukrajinu poslao gotovo sve vojnike

Rusija je u Ukrajinu poslala gotovo sve trupe okupljene posljednjih mjeseci na granici između dviju zemalja, procijenio je u ponedjeljak Pentagon. Ruski predsjednik Vladimir Putin dosad je rasporedio u Ukrajini gotovo cjelokupan kontigent od više od 150.000 vojnika,rekao je u ponedjeljak visoki američki obrambeni dužnosnik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA