ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Agresija na Ukrajinu: Porodice azovaca iz čeličane u Mariupolju mole Erdogana za pomoć

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Porodice boraca iz pukovnije Azov, koji su opkoljeni u čeličani Azovstal u razorenom Mariupolju, uputile su emotivni apel turskogm predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Od njega traže da “bude heroj” i pokrene proces evakuacija preostalih branitelja Azovstala.

Na press konferenciji održanoj u Kijevu, otac 18-godišnjeg borca Azova pozvao je turskog lidera da “zgrabi povijesnu priliku i bude upamćen kao mirotvorac i heroj”.

“Kao muškarac muškarcu, kao otac ocu, molim vas da spasite mog sina i njegove drugove”, rekao je Evgenij Suharnikov na presici, pa podsjetio na tursko iskustvo s evakuacijama prilikom operacija na Bliskom istoku.

Koristeći primjere evakuacije iz Sirije i Dunkirka tokom Drugog svjetskog rata, Suharnikov je zamolio Erdogana da pošalje civilni brod u Mariupolj da preuzme borce iz Azovstala te ih preveze u neku neutralnu zemlju, daleko od sukoba.

“Trebamo heroja, osobu s dovoljno političkog autoriteta da provede ovu operaciju. Iz političke i geografske perspektive, mislimo da bi Turska mogla biti ta zemlja i da bi Erdogan mogla biti ta osoba”, rekao je Suharnikov.

“UN i Crveni križ su zainteresirani samo za civile”, rekla je supruga jednog od azovaca na press konferenciji.

Djevojka drugog borca rekla je da “Ukrajina neće imati svijetlu budućnost” ako branitelji Azovstala budu prepušteni svojim sudbinama.

Smatra se da se u čeličani Azovstal nalazi više stotina ukrajinskih boraca. Ukrajina je predložila razmjenu zarobljenih ruskih vojnika za evakuaciju ranjenih boraca iz Azovstala.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA