SAFF

Američki senator: Rat u Ukrajini je tek početak drugih sukoba u svijetu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Američki republikanski senator John Cornyn upozorio je da je sukob u Ukrajini početak drugih sukoba, a ne kraj, jer se diktatori željni moći neće zadovoljiti, kako je rekao, malim teritorijalnim dobicima.

Cornyn, republikanski senator iz Teksasa, rekao je da bi malo uspjeha probudilo apetit tih diktatora, ne samo ruskog predsjednika Vladimira Putina, već i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Republikanski senator je naglasio, u članku koji je objavio Newsweek, da kineski predsjednik nije skrivao želju za invazijom na Tajvan, te da Komunistička partija Kine tvrdi da je Tajvan dio kineske teritorije.

Cornyn je rekao da je predsjednik Xi izjavio da želi biti spreman za invaziju na Tajvan do 2027.

U članku se dotakao i utjecaja sukoba u Ukrajini na Sjedinjene Američke Države i svijet, ističući da je uprkos pozitivnim pomacima u vezi s tim pitanjem, vojna pomoć Ukrajini otkrila velike nedostatke američke odbrambene industrije.

Utjecaj sukoba na SAD

Rekao je da procjene Centra za strateške i međunarodne studije pokazuju da će Americi trebati šest godina da obnovi zalihe municije kalibra 155 milimetara, dok će nadoknada manjka u američkim zalihama raketa Stinger i Javelin, koje su ključne za napredak Ukrajine u ratu, iziskivati još više vremena.

Cornyn smatra da je utjecaj sukoba u Ukrajini na vojnu spremnost američke vojske zabrinjavajući, ali bi cijena nepodržavanja Ukrajine bila veća.

Govoreći o utjecaju rusko-ukrajinskog sukoba na Sjedinjene Američke Države, američki senator je naveo primjer onoga što se dogodilo 1938. godine, kada je britanski premijer Neville Chamberlain opisao eskalaciju sukoba između nacističke Njemačke i Čehoslovačke kao “sukob u dalekoj zemlji između ljudi o kojima ne znamo ništa”. Nepune dvije godine kasnije, nacističke bombe padale su na London.

Cornyn vjeruje da bi Amerika trebala poduzeti ključne korake kako bi se pripremila za nadolazeće sukobe, na temelju lekcija koje su naučene u ratu u Ukrajini. Jedan od njih je da Amerika i njeni saveznici ostanu predani pružanju podrške Ukrajini sve dok ne dobije rat.

Također vjeruje da je “poraz Rusije jedini način da se spriječi prelijevanje ovog sukoba preko granica u Evropi i da se snage NATO-a ne uvuku u rat. Također, to pokazuje predsjedniku Xiju da Zapad postojano radi na odbrani demokratije”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA