SAFF

Amerika, Izrael i arapske zemlje žele Palestince iz Gaze premjestiti u “logorska sela”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Libanski list “Al-Akhbar” otkriva (izraelsko-američko-egipatski) plan, u kojem su uključene i druge strane, da se prognani Palestinci iz Gaze deportiraju iz Rafe, a sastoji se od 8 točaka.

Prema spomenutom izvještaju postoji cionistički projekt, uz egipatsko-američko odobrenje i druge strane, da se oko milion raseljenih Palestinaca iz Rafaha preseli u nova područja.

Nakon uznemirujućih slika kršenja ljudskih prava i brutalnih zločina Izraela protiv Palestinaca, Washington nastoji odrediti vremensko ograničenje i zemljopisni opseg kako bi osigurao da se ono što se dogodilo u ostalim regijama neće ponoviti.

Sadržaj američko-cionističkog plana za izmještanje Palestinaca iz Rafa

Ovaj plan sastoji se od 8 točaka, a to su:

– Postizanje političko-sigurnosnog sporazuma između Izraela i Egipta, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Sporazum uključuje uspostavu, financiranje i upravljanje novim kampovima, pri čemu Sjedinjene Države plaćaju Egiptu onoliko koliko se Kairo obvezao potrošiti.

– Odrediti novo mjesto za premještanje raseljenih, isključivo u zapadnim regijama Pojasa Gaze i unutar obalnog pojasa koji se proteže od područja Al-Mawasi (jugozapadno od Pojasa) do područja Sheikh Ajlin (južno od grada Gaze na sjeveru) .

– Identificirano je između 12 i 15 sabirnih točaka, nazvanih “logorska sela”. Najveći će biti na dva mjesta; Jedan je u južnom području Al-Mawasi, a drugi je u Sharm Parku, blizu centra Pojasa.

– Planirano je da se u ta “logorska sela” smjesti oko milion Palestinaca.

– Potpuna izolacija sjeverne Gaze od područja Sheikh Ajlin, te cijelog područja sjeverno od Wadi Gaze prema istoku.

– Neprovođenje aktivnosti humanitarne podrške u sjevernoj Gazi i tjeranje preostalog stanovništva sa sjeveru da bježi u kampove kako bi dobili podršku.

– U svakom “logorskom selu” bit će postavljeno oko 25.000 šatora, pa i nešto više.

– Prognanici bi ibli raspoređeni prema bazama podataka koje uzimaju u obzir rodbinske veze, odnosno da su iz istih gradova ili kvartova prije raseljavanja.

– Obvezujuti prognane Palestince da izaberu predstavnike, bilo da su muhtari ili uglednici, da poduzmu proces koordinacije, i osiguravajući da nema civilne, političke ili administrativne uloge za bilo koga ko je povezan s palestinskim pokretom otpora Hamas.

Prema navedenom planu izraelska okupacija će zatvoriti sve granične prijelaze na egipatskoj strani, uključujući prijelaze Rafah i Kerem Shalom, te će dopustiti kretanje kamiona koji dolaze iz Egipta ili Jordana preko prijelaza koji se nalaze na istočnoj granici Pojasa.

Staza kretanja također će biti ograničena na jednu liniju koja ulazi iz središta sektora, a zatim će se rasporediti po morskoj cesti (ulica Al-Rashid), kao što je slučaj s kretanjem ljudi.

Što se tiče pomoći, zemlje koje žele unijeti pomoć obvezuju se deponirati ono što imaju pod skrbništvom egipatske i jordanske strane.
Plan uključuje Ujedinjene Arapske Emirate da uspostave plutajuću luku u području nasuprot parka Sharm. Tamo bi se pomoć istovarala i distribuirala automobilima ulicom Al-Rashid, pod uvjetom da ta pomoć podliježe prethodnoj inspekciji izraelske okupacije.

Egipatske vlasti imat će ulogu u procesu postavljanja kampova i podizanja šatora i privremenih sanitarnih centara, uz vodoopskrbne centre (uz američko-saudijsko financiranje).

Uspostavit će se “terenske klinike”, a odluka o odvoženju ranjenika iz Pojasa Gaze ostaje u rukama Egipta koji je, kao i sada, te aktivnosti koordinira s okupacijskim snagama.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA