SAFF

Azra Zornić: Desničarska Evropa uz podršku SAD-a radi na palestinizaciji BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

Pod sloganom “Ne damo državu Bosnu i Hercegovinu” danas se na platou ispred Paramentarne skupštine Bosne i Hercegovine okupilo više stotina građana. Organizator protesta je Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH.

Sa skupa je poručeno kako građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti knjiženje državne i vojne imovine u korist nosilaca secesionističkih politika.

Zahtijevamo kažnjavanje negatora genocida

Također je istaknuto:

– Insistiramo na očuvanju suverenosti i teritorijalnom integritetu koja ne smije nikada i nikako biti predmet geopolitičke trgovine.

– Zahtijevamo kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Zahtijevamo od nosilaca vlasti u BiH da ubrzano ispunjavaju preostale uvjete iz akcionog plana za članstvo u NATO savezu.

– Ne dozvoljavamo da nam se prigovara na euroskepticizmu dok EU licemjerno ignoriše naše trajno opredjeljenje za dostizanjem evrpskih demokratskih standarda a podržava one koji te principe podrivaju.

– Ne pristajemo na produbljivanje etničkih podjela i cementiranje onoga što su nam skorojili ratni zločinci i profiteri. Nećemo nasjesti na jeftine trikove oko kandidatskog statusa dok nam u stvarnosti uskraćujete ono za šta su ginuli naši najmiliji i uzimate nam našu mladost dok se pretvarate da ste zabrinuti za sudbinu onih koji ostaju ovdje.

– Pozivamo na obuhvatnu ustavnu reformu kroz stvarno provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Prvenstveno presude u slučaju “Zornić”, potom i svih odluka Ustavnog suda BiH.

Licemjerni zapad

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava na protestima u Sarajevu uputila je kritike domaćim, evropskim, ali i američkim zvaničnicima.

Prvo je Zornić kritikovala domaće političke zvaničnike.

“Domaći političari odnosno velika većina njih su pristali da samo budu marionete u prije svega desničarske Evrope pa tako i kompletnog Zapada u zamjenu za poneku fotelju ili ministarsku ili premijersku poziciju ili članstvo u Upravnom ili Nazdornom odboru”, kazala je Zornić.

Licemjerni Zapad i Orban
Potom se Zornić osvrnula na izjave Viktora Orbana, mađarskog premijera i njegovu rečenicu “Šta ćemo sa dva miliona muslimana u BiH”, kazavši da je ona “ogolila desničarsku Evropu i njene namjere prema BiH”.

“Orban je javno izrekao što desničarska Evropa misli o BiH i zbog čega uz svesrdnu podršku SAD radi na njenoj palestinzaciji”, objasnila je Zornić.

Na kraju je Zornić zatražila da se raspiše referendum da li građani uopšte žele u EU takva kakva jeste.

(Faktor, N1)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA