Cavusoglu: Neka Bangladeš primi Rohingya muslimane, Turska će snositi troškove

1523

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Antaliji kako je upućen poziv Bangladešu da primi Rohingya muslimane u svoju zemlju, te da će Turska snositi sve njihove troškove, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je danas boravio u turskom gradu Antalija, a tom prilikom se osvrnuo na dešavanja u vezi sa muslimanima Arakana koji su izloženi nasilju, masakrima i progonima,

Šef turske diplomatije istakao je kako su muslimani u Arakanu izloženi nasilju, te da je Turska jedina muslimanska zemlja koja iskazuje osjetljivost kada je u pitanju ovaj problem.

“Razgovarali smo za zvaničnicima Bangladeša i poručili smo im ‘otvorite vrata Rohingya muslimanima, Turska će snositi sve njihove troškove’. Pružamo svaku podršku za našu braću u Arakanu. Pravimo korake za dugoročno rješenje”, rekao je Cavusoglu.

Kazao je kako je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan vrlo angažovan na rješavanju ovog problema, te da je obavio razgovore sa predsjednicima Indonezije i Malezije, kao i sa generalnim sekretarom UN-a.

“Ja ću vrlo brzo razgovarati i sa bivšim generalnim sekretarom UN-a Kofijem Annanom. Pokrenuli smo i Organizaciju islamske saradnje. Ove godine će biti održan i samit o Arakanu, jer moramo pronaći rješenje za ovaj problem”, poručio je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), više od 27.000 arakanskih muslimana stiglo je u Bangladeš, a još oko 20.000 čeka na granici.

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima se nalazi i Amnesty International (AI), masakre u Arakanu nazivaju genocidom, a osude su stigle iz svih dijelova svijeta.

Glasnogovornica Evropskog vijeća Rohingya Anita Schung u ponedjeljak izjavila kako je mijanmarska vojska za tri dana u napadima izvedenim u Arakanu usmrtila između dvije i tri hiljade muslimana.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.