Dodik poručio sa svesrpskog sabora da su mnogi Bošnjaci podlegli radikalnom islamu

148
dodik-krst

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je danas da sve što se dešava sa “Islamskom državom” ima posebnu dimenziju u BiH, gdje se vode svakodnevne aktivnosti na regrutaciji novih pripadnika te terorističke organizacije.

“Boriti se u BiH protiv ideje  Islamske države znači svakodnevnu brigu i nastojanje da se što bolje zaštitimo, kako od áIslamske državeá tako i od ideja koje ona nosi”, rekao je Dodik Srni kod manastira Krušedol na Fruškoj gori, gdje danas prisustvuje tradicionalnom Krušedolskom saboru.

On je istakao da ga osvajanja terorističke organizacije “Islamska država” u Iraku i Siriji brinu kao državnika i da u njemu kao čovjeku izazivaju bojazan.

“Nema čovjeka na svijetu kome je stalo do mira i stabilnosti, a da ga posljednja osvajanja áIslamske državeá u Siriji i Iraku ne brinu. Ako pritom vodite zemlju, kao ja, onda je to i velika dodatna odgovornost”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da BiH, zahvaljujuću radikalnom islamu, ima najveći broj onih koji su otišli da ratuju za račun “Islamske države”.

“S obzirom na broj stanovnika, BiH u svijetu regrutuje najveći broj boraca za áIslamsku državuá. To je zato što su mnogi Bošnjaci podlegli ideji, kao i programima radikalnog islama”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske naveo je da su mnogi Bošnjaci poginuli, ratujući za “Islamsku državu” u Iraku i Siriji.

“Neki su poginuli ratujući za áIslamsku državuá, ali će se mnogi od njih i vratiti u BiH. Njihova ideja da ratuju za radikalni islam, siguran sam, neće prestati ni kad se vrate u BiH”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, u BiH se vode svakodnevne aktivnosti na regrutaciji novih pripadnika “Islamske države”.

“Poslije regrutacije odlaze u Siriju i Irak, do srži indoktrinirani idejom radikalnog islama. Čak to čine sa velikom dozom ponosa. Naravno da to sve skupa izaziva kako zebnju, tako i dozu straha od daljeg razvoja situacije u BiH”, rekao je Dodik.

Srna