ponedjeljak, 3. oktobar 2022 / 7. rebi'u-l-evvel 1444

SAFF

Džaferović na prijemu kod Bidena: SAD kao iskreni prijatelj pruža podršku BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvovao je na tradicionalnom prijemu koji je, na marginama Generalne skupštine UN-a, za partnerske i prijateljske države organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

Tokom susreta na prijemu, predsjedavajući Džaferović je zahvalio predsjedniku Bidenu na podršci koju Sjedinjene Američke Države i on personalno, kao iskreni prijatelji i posvećeni partneri, pružaju Bosni i Hercegovini već decenijama.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je učestvovao na generalnoj debati 77. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

“Ne smijemo šutjeti, naročito u ovoj zgradi. U Ujedinjenim nacijama, koje su i uspostavljene s ciljem sprečavanja i zaustavljanja onoga što se trenutno dešava u Ukrajini. Na koncu, naročito ne smijemo šutjeti mi, u Bosni i Hercegovini, koji i sami imamo živo sjećanje na užase rata i agresije”, kazao je Džaferović tokom govora na skupštini.

Kao i u slučaju Bosne i Hercegovine između 1992. i 1995. godine, sistem Ujedinjenih nacija, ponovo nije bio u stanju da spriječi ni da zaustavi rat u Ukrajini, rekao je Džaferović.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina podržala rezoluciju Generalne skupštine kojom je iskazana podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u kojoj su odbačeni secesionistički potezi pojedinih regiona unutar nje usmjereni protiv teritorijalnog integriteta Ukrajine.

“Bosna i Hercegovina je podržala ovu rezoluciju i stala na pravu stranu historije, skupa sa još 140 država, a u skladu s obavezama iz Povelje UN-a, našim ranije zauzetim stavovima i našom obavezom, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, da pratimo vanjsku politiku Evropske unije”, rekao je Džaferović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA