subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

Džaferović na prijemu kod Bidena: SAD kao iskreni prijatelj pruža podršku BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvovao je na tradicionalnom prijemu koji je, na marginama Generalne skupštine UN-a, za partnerske i prijateljske države organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

Tokom susreta na prijemu, predsjedavajući Džaferović je zahvalio predsjedniku Bidenu na podršci koju Sjedinjene Američke Države i on personalno, kao iskreni prijatelji i posvećeni partneri, pružaju Bosni i Hercegovini već decenijama.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je učestvovao na generalnoj debati 77. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

“Ne smijemo šutjeti, naročito u ovoj zgradi. U Ujedinjenim nacijama, koje su i uspostavljene s ciljem sprečavanja i zaustavljanja onoga što se trenutno dešava u Ukrajini. Na koncu, naročito ne smijemo šutjeti mi, u Bosni i Hercegovini, koji i sami imamo živo sjećanje na užase rata i agresije”, kazao je Džaferović tokom govora na skupštini.

Kao i u slučaju Bosne i Hercegovine između 1992. i 1995. godine, sistem Ujedinjenih nacija, ponovo nije bio u stanju da spriječi ni da zaustavi rat u Ukrajini, rekao je Džaferović.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina podržala rezoluciju Generalne skupštine kojom je iskazana podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u kojoj su odbačeni secesionistički potezi pojedinih regiona unutar nje usmjereni protiv teritorijalnog integriteta Ukrajine.

“Bosna i Hercegovina je podržala ovu rezoluciju i stala na pravu stranu historije, skupa sa još 140 država, a u skladu s obavezama iz Povelje UN-a, našim ranije zauzetim stavovima i našom obavezom, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, da pratimo vanjsku politiku Evropske unije”, rekao je Džaferović.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA