petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Efendić: Priča o autoindustriji općine Novi Grad Sarajevo je jedna od najboljih u BiH i regiji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH) istakao je podatke za koje smatra da potvrđuju da je autoindustrija u ovoj općini, kako je naveo, jedna od najboljih priča u Bosni i Hercegovini i regiji.

-Priča o autoindustriji u općini Novi Grad jedna je od najboljih u našoj državi i regiji. Ta industrija u našoj općini nije postojala ni u vremenu bivše Jugoslavije, a poznato je da su veliki kapaciteti bili u Vogošći. Za ovu priču posebno me veže činjenica da sam kao načelnik prvu građevinsku dozvolu potpisao upravo za proizvodni pogon na Lokaciji 1 u Rajlovcu krajem 2012. ili početkom 2013. godine, prisjetio se Efendić.

Govoreći o trenutnom stanju autoindustrije u ovoj lokalnoj zajednici, izdvojio je neke od investicija.

-Na Lokaciji 1 (Logistički centar ASA Šped) do sada je u proizvodne pogone investirano 24 miliona KM, a na Lokaciji 2 (Robot) investirano je 17 miliona KM. Do kraja godine ugovoren je početak gradnje još jednog proizvodnog objekta, investicija od devet miliona KM. Trenutno je u proizvodnim procesima uposleno 850 radnika, a godišnja vrijednost izvezenih proizvoda je 47 miliona eura. Do kraja godine očekuje se znatno povećanje, nakon puštanja u rad novih proizvodnih linija, ukazao je.

I dok na jednom kraju naše općine traje uništavanje firme Zrak koja zbog dugogodišnjeg nemara vlasnika – Vlade…

Prema riječima načelnika Novog Grada, vrijednost uvezene proizvodne opreme je 40 miliona eura, s tim da je dio pogona još u fazi nabavki opreme i kompletiranja proizvodnih kapaciteta.
Naglasio je da je riječ o direktnim stranim ulaganjima u visoko sofisticirane tehnologije. Efendić smatra da država može privući ovakve investicije kako bi se smanjio broj onih koji odlaze iz Bosne i Hercegovine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA