Egipat: Suspendovan imam jer je u hutbi kritizirao Holandiju i podržao Tursku

1789

IslamBosna.ba – Egipatsko Ministarstvo vakufa suspendovalo je jednog imama na tri mjeseca zato što je u hutbi kritizirao stav Holandije i iskazao načelnu podršku Turskoj.

Šejh Selame Abdulkavij, bivši savjetnik u Ministarstvu vakufa je oštro osudio ovakav postupak egipatskih vlasti, kazavši: “Ovaj postupak je apsolutno za osudu, nije smio biti preduzet.” Šejh Abdulkavijj je pojasnio da “imam nije iskazao politički i stranački stav, već je zauzeo častan stav i podržao jednu muslimansku zemlju u konflikut sa evropskim rasizmom.”

Šejh je postavio pitanje vjerskim vlastima u Egiptu, Ministastvu vakufa i el-Azharu, zbog čega smatraju dozvoljenim iskazivanje suosjećanja sa Francuskom i Njemačkom i osudu napada na teritorijama tih država, što je svakako, po njegovim riječima, dobro, ali to isto zabranjuju kada je u pitanju Turska i napadi Evrope usmjereni protiv islama.

Ministarstvo vakufa Egipta je u svom saopćenju u petak kazalo da je povjerenik ovog Ministarstva za okrug Giza, podnio pritužbu Ministarstvu protiv jednog od hatiba, šejha Muhammeda Abdulazima Abdulma’buda zbog navodnog “političkog govora” i da je donešena odluka da se hatib suspenduje na tri mjeseca.

Jedan od službenika Ministarstva, Džabir Tali’ je u televizijskom uključenju kazao da je jedan od hatiba “umjesto da govori o već određenoj temi o položaju žene, govorio o političkim temama.” On je dodao da je “ovaj hatib govorio o razmiricama Turske i Holandije i zapadnoj mržnji prema Ankari i time prešao crvenu liniju. On će biti procesuiran i kažnjen.”

IslamBosna.ba