petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Ekonomski samit Rusije i islamskih zemalja u Kazanju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Uz prisustvo brojnih ekonomskih predstavnika Rusije i islamskih zemalja u četvrtak je u Kazanju, glavnom gradu ruske Republike Tatarstan, počeo 13. po redu Međunarodni ekonomski samit u Kazanju.

Samit, čiji je Anadolu Agency (AA) globalni komunikacijski partner, počeo je svečanim otvaranjem izložbe “Russia Halal Expo 2022”.

Događaj se održava u okviru aktivnosti Grupe za stratešku viziju Rusije i islamskog svijeta, rekao je u uvodnom obraćanju predsjednik Tatarstana Rustam Minnikhanov.

“Samit u Kazanju je glavna i jedina platforma ekonomske interakcije između regiona Rusije i zemalja Organizacije islamske saradnje – OIC. Predstavio se kao uspješna poslovna platforma za uspostavljanje novih kontakata, predstavljajući ekonomske mogućnosti i investicioni potencijal naše zemlje”, rekao je Minnikhanov.

Trodnevni događaj ima za cilj jačanje saradnje u oblasti trgovine, privrede, nauke i tehnologije i promociju društvenih i kulturnih veza između Rusije i zemalja članica OIC-a.

Na dnevnom redu događaja biće ekonomija dijeljenja i halal industrija. Druge ključne teme su islamske finansije i partnersko bankarstvo, diplomatija mladih, razvoj izvoza, te poduzetništvo i ulaganja.

Na marginama samita biće održan i Forum klastera mašinogradnje, Svjetski dan halala i događaji posvećeni 1.100. godišnjici prihvatanja islama od volških Bugara.

Među tradicionalnim događajima samita su Forum mladih preduzetnika zemalja OIC-a, Forum mladih diplomata zemalja OIC-a i SberTalk – multimodalna platforma za diskusiju o problemima finansijskog sektora sa predstavnicima vlasti i biznisa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA