Evo kako je izveden vojni udar u Turskoj!

1153

Nakon hapšenja velikog broja članova Vazduhoplovnih snaga 2013. godine u okviru operacije Baljoz, general Akin Ozturk postavljen je na mjesto komandanta Vazduhoplovnih snaga. Nakon dvogodišnje službe na ovom mjestu avgusta 2015. godine mjesto je prepustio generalu Abidinu Unalu. General Oztürk preostalu godinu službe trebao je provesti u svojstvu člana Visokog vojnog savjeta, nakon čega je 30. avgusta 2016. trebao otići u penziju.

Prošle godine jedna grupa oficira upozorila je odgovorne instance da general Akin Ozturk ima jake veze sa Gulenistima (FETÖ) i da “posjeduje potencijal za izvođenje puča”.

Nakon što je postalo sigurno da će u narednim danima započeti konačno čišćenje turskih oružanih snaga od generala i admirala koji imaju veze sa Gulenistima, general Ozturk je zajedno sa generalom Metinom İyidilom dao znak za početak puča. Da je ovaj pokušaj bio uspješan, general Akın Öztürk trebao je biti načelnik generalštaba turske vojske.

Komandant kompletne vazdušne udarne snage Republike Turske, čiji se centar nalazi u Eskišehiru, general İlhan Şanver jučer je u Istanbulu udavao svoju kćer i sa kompletnim komandnim kadrom vazdušnih snaga nalazio se na svadbi u istanbulskom klubu MODA. Skoro svi su bili tu… osim generala Akina Oztürka.

General Akin Ozturk sinoć je u 22:00 časa naredio pilotima u avio bazi Akindži u Ankari da podignu avione F16 i time je puč bio započet. Ovu operaciju započeo je Ozturkov zet pukovnik Hakan Karakuş, komandant 141. flote.
Kompletan personal 141. flote pušten je ranije sa posla.

Da bi odmetnuti F16 avioni mogli ostati dugo u vazduhu, dva tankera iz vazdušne baze Indžirlik dobila su zadatak da iznad Ankare i Istanbula u vazduhu snabdijevaju odmetnute avione. Time su obezbijedili da ovi avioni ostanu satima u vazduhu i počine mnoge zločine.

Dok su odmetnuti avioni letjeli nad Ankarom, ubijajući 17 policajaca u bazi u Ankari, za to vrijeme jedan helikopter Sikorsky S-70 sleteo je u baštu kluba MODA gdje se odvijala spomenuta svadba. Vojnici koji su sišli iz ove letjelice pod prijetnjom su utovarili kompletan komandni kadar vazduhovplovnih snaga i odveli ga u nepoznato. Ovaj čin spriječio je pravovremenu reakciju vazdušnih snaga koje su lojalne državi.

Pretpostavlja se da je pokušaj puča potpomognut još iz nekih drugih avio baza. Pored Sikorski helikoptera, nad Ankarom su letjeli još Kobra helikopteri koji su otvarali paljbu na određene oblasti.
Nakon ovih dešavanja lojalni kadar Vazduhoplovnih snaga naredio je avionima F16 iz nekih drugih baza da polete i da se dadnu u potjeru za odbjeglim avionima. Predsjednik Erdoan dao im je dozvolu da ih obore. U potjeri koja je uslijedila oboren je jedan helikopter S-70.

Predsjednik Erdoan avionom TC-ATA poletio je iz Dalamana za Istanbul. Na nebu iznad Bige sačekao je oko sat vremena. Nakon što je sletio na Ataturk aerodrom u 03:18 časova pučističke avione otjerali su lojalni avioni koji su poletjeli iz Bandırme.

Nakon što je sletio na aerodrom, Erdoanov avion prešao je u dio za javne letove. U tom trenutku dva izdajnička aviona probijala su vazdušni zid nad aerodromom pokušavajući da uplaše okupljeni narod. Od siline zvuka pucali su prozori na okolnim zgradama. U isto vrijeme pučistički avioni dobijali su gorivo od tankera iznad istanbulskog neba.

Piloti koji su sinoć letjeli nad Istanbulom i granatirali svoj narod pohapšeni su nakon slijetanja.
Nakon svega ovoga, nameće se pitanje da li obaranje ruskog aviona od 24. novembra 2015. godine predstavlja djelo ove izdajničke grupe?

(Autor: Avdija Salković)