subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

General Fayez al-Duwairi: Gubici brigade Al-Qassam beznačajni

Facebook
Twitter
WhatsApp

Vojni i strateški stručnjak, general Fayez al-Duwairi, minimizira značaj izraelske tvrdnje o početku druge faze kopnenog napada unutar Pojasa Gaze.

Smatra da u redovima Brigada Al-Qassam, vojnom krilu Islamskog pokreta otpora Hamas, ima gubitaka, što je i logično, ali da nisu toliko značajni kao što to Tel Aviv tvrdi.

Al-Duwairi je, u vojnoj analizi na Al Jazeeri, rekao da riječi izraelskih čelnika o drugoj fazi kopnene operacije u Gazi “nisu u skladu sa stvarnošću”, ističući da se, zapravo, dogodio razvoj i proširenje prve faze.

Napomenuo je da se linija sukoba proširila na 30 i 32 kilometra, nakon što su borbe zahvatile i četvrt Al-Zaytoun, u istočnom dijelu Gaze, te izbjeglički kamp Jabalia, na sjeveru Pojasa Gaze.

Ova dva područja napadnuta su iz dva pravca, što objašnjava intenzitet borbi.

Navodi da brojke, koje je u nedjelju otkrila brigada Al-Qassama o napadima na 29 vojnih vozila, upućuju na to da je bilo približno 150 mrtvih i ranjenih.

Naglasio je da druga faza kopnene operacije zahtijeva nove snage i ciljeve, primjećujući da je došlo do slabljenja intenziteta borbi i sukoba u ponedjeljak.

Stoga postavlja pitanje: “Pokazuje li to želju da se izbjegnu greške koje su se desile u nedjelju, imajući u vidu velike gubitke u redovima okupatorske vojske?“

Što se tiče glavnih izazova i na jednoj i na drugoj strani, uzimajući u obzir razliku u njihovim kapacitetima, vojni stručnjak kaže da svaki put kada okupacijska vojska uđe dublje u Gazu sukobi postaju sve intenzivniji, a također se povećavaju gubici na obje strane.

Al-Duwairi istovremeno demantira tvrdnje okupacijske vojske da su udari koje su primili borci Hamasa bili jaki i razorni, rekavši: “Da su bili takvi, utjecali bi na učinak na terenu i vođenje bitke.“

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA