nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

HDZ-ovi portali najavljuju da će Krišto ignorisati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo bi u srijedu razmatrati imenovanje mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ).

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da ukoliko to bude na dnevnom redu imat će nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.

Komšić tvrdi da u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

“Znači li to da dižemo ruke od toga stalno ili privremeno i kakav će odnos biti nove mandatarke o tom pitanju i kako će se Vijeće ministra, koje bi trebala voditi naredne četiri godine, postaviti, kao i da li se planira povećanje budžeta posebno za sektor odbrane u tom kontekstu”, pojasnio je Komšić.

Međutim, HDZ-ovi portali najavljuju da će Borjana Krišto ignorisati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, odnosno zahtjev Željka Komšića.

Kako Hrvatski Medijski Servis saznaje Krišto će ignorirati Komšićev zahtjev jer je HDZ BiH, kao i druge članice HNS-a su usvojile zaključak da s Komšićem i DF-om neće uopće komunicirati. I treći razlog je što je Komšićeva odluka hoće li glasati za imenovanje Krišto za mandatarku Vijeća ministara potpuno irelevantna.

“Krišto će bez obzira kako Komšić glasao biti imenovana za mandatarku novog Vijeća ministara, jer će takvu odluku, nesumnjivo, podržati bošnjački i srpski članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja je i visoka dužnosnica SNSD-a -stranke koja je dio nove koalicije, te Denis Bećirović, kojeg je “Osmorka”, kao kandidata SDP-a podržala na izborima i zahvaljujući čemu je izabran u Predsjedništvo BiH”, piše HMS.

Ovim se najavljuje da će nova vlast voditi opasnu kampanju urušavanje Predsjedništva Bosne i Hercegovine. “Osmorka” je obećala da nova vlast neće blokirati procese i da će to biti vlast koja će donijeti potrebnu stabilnost i dogovor naroda. Međutim, ovo što najavljuju iz HDZ-a je još veći vid nametanja blokada nego u proteklim mandatima.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA