Iman korisnog traga

295

Koliko sam musliman u mislima, govoru, razmišljanjima, ciljevima, poslovima, u svom odnosu prema drugima, roditeljima, supruzi, djeci, komšijama, rodbini, muslimanima, džematu, poslovnim poznanicima…. ? Koliko sam dobra vidio, čuo za njega, prošao pored, ali ga nisam podržao? Da li sam osjetio dragost ka tome, da li sam viđena dobra dovom pospiješio i potakao, podržao? Da li sam riječima izrekao podršku dobru, … svojim mislima, da li sam kazao da sam u stanju i ja bih to dobro učinio?

Piše: Ismet Purdić

Zahvalu iskreno i ponizno iskazujemo  Allahu Uzvišenom i spas i mir božiji u dovi, srcem i jezikom, molimo za našeg predvodnika, iskrenog i istinoljubivog poslanika Muhammeda, porodicu njegovu, ashabe i sve vjernike.

Draga braćo, vjernici, musliman je mu'min,  vjernik koji živi islam, koristi sebi i drugima, koji mijenja stanje i okolinu,  na  bolje, naravno i za opću korist. Naše stanje to ne dokazuje, ili bar ne tako uvjerljivo. Zašto i kako da to popravimo? Evo jednog Poslanikovog savjeta, poslušajmo ga:   „Iman ima sedamdeset i nešto ogranaka: najveći je svjedočenje da nema boga osim Allaha, a najmanji je uklanjanje neprijatnosti s puta!“

Hadis je jasan, veoma konkretan i poziva na akciju i dobronamjernost. Pitanje nam se nameće: ako nema promjene u našim životima i okolini, gdje je onda iman? Nismo li zapali u zamku slijepe nade i samoobmane da smo dobri muslimani i mu'mini, i da se ne može biti bolji i u radu kvalitetniji i konkretnij, a u predanju se kaže „Iman nije pusta nada.“?

Allahu Milostivi, sačuvaj nas pustih nada, ružnih misli, loših djela, bezbrižnog prijatelja i zla duše moje i loših postupaka koje učinih, ja i braća moja po vjeri.

Zato odlučno trebamo kazati,  jasno i glasno:  ja sam musliman,  ja sam vjernik, nisam od onih koji iman u nadi gaje, moj iman ima svoj trag, a uz pomoć Allahovu bit će još veći i prepoznatljiviji, jer ja želim i radim na tome.

Odakle početi

Samo moram da se presaberem i priberem, da pronađem prve niti imana svoga i da krenem dalje.

Odakle da počnem? Od početka naravno, od sebe i svojih navika.

Koliko sam musliman u mislima, govoru, razmišljanjima, ciljevima, poslovima, u svom odnosu prema drugima, roditeljima, supruzi, djeci, komšijama, rodbini, muslimanima, džematu, poslovnim poznanicima…

Preuzmite BESPLATNO najnoviji broj SAFF-a (broj 331) ovdje

PODIJELI
Prethodni članakBroj 331
Sljedeći članakObamine krokodilske suze