ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Izraelske snage ubile novinarku Al Jazeere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali ubile su novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Pogođena je metkom u glavu dok je pratila izraelske napade na grad Jenin, nakon čega je prevezena u bolnicu u kritičnom stanju. No, tamo je proglašena mrtvom, navelo je ministarstvo.

Okolnosti njene smrti još nisu jasne, ali video snimak događaja pokazuje da je Abu Akleh pogođena u glavu, tvrdi Al Jazeerina Nida Ibrahim.

– Ono što zasad znamo je da je palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo njenu smrt. Shireen Abu Akleh je izvještavala o događajima koji su se odvijali u Jeninu, tačnije, izraelskom napadu na grad na sjeveru okupirane Zapadne obale, kada je pogođena metkom u glavu – rekla je Ibrahim iz palestinskog grada Ramallaha.


Govoreći u suzama, Ibrahim je kazala da je Abu Akleh bila “veoma poštovana novinarka” koja je radila za Al Jazeeru od početka druge palestinske Intifade 2000. godine. Izraelska vojska nije odmah komentirala događaj, prenosi Al Jazeera.

Prema ministarstvu, stradao je još jedan palestinski novinar, kojeg je pogodio metak u leđa. Radi se o Aliju Samoudiju, koji radi za novine Quds iz Jerusalema, ali on je u stabilnom stanju.

Mnogi u Palestini i u inostranstvu na društvenim mrežama su izrazili šok i nevjericu zbog ubistva Abu Akleh.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA