SAFF

Jordanci digli glas protiv sramne politike prema Izraelu: “Zaustavite most srama” /VIDEO/

Facebook
Twitter
WhatsApp

Na društvenim mrežama proširio se video snimak koji pokazuje bijes jordanskih žena zbog spriječenosti da protestvuju protiv politike jordanskih vlasti, koje dopuštaju da se povrće i druge robe dopremaju izraelskoj okupaciji preko Jordana.

Nekoliko žena zauzelo je centralno mjesto, skandirajući hrabro i odvažno pred gomilom jordanskih specijalaca: ‘Bit ćete pitani pred Bogom’, ‘Osramotili ste nas’, ‘Idite i zaustavite kamione’ i ‘Kako vas žalimo.”

Skupina jordanskih žena pojavila se držeći transparente: ‘Zaustavite most srama, zaustavite izvoz povrća’, ‘Gaza umire jer treba gorivo’, ‘O Bože, budi uz narod Gaze’ i ‘Nahrani ih i nemoj nas hraniti. Izbor je postao peni.”

Također, stotine Jordanaca protestvovalo je nakon džume u glavnom gradu Ammanu, tražeći da vlada njihove zemlje zaustavi izvoz povrća i voća izraelskoj okupaciji.


Jordanci su ljuti zbog politike svoje zemlje prema Palestini. Provincije Ma'an, Aqaba, Karak, Tafila, Irbid, Jerash i Mafraq svjedočile su skupovima i marševima u kojima su protestanti zahtijevali prekid brutalnog rata u Gazi.

Unatoč odricanju podrške okupaciji, jordanske vlasti nastavljaju svakodnevno opskrbljivati ​​Izrael povrćem i drugim robama, preko kamiona koji s raznih prijelaza ulaze u okupirana palestinska područja.

Jordan je s okupiranim palestinskim teritorijem povezan s tri prijelaza: Sheikh Hussein (rijeka Jordan s izraelske strane), King Hussein Bridge (Alenbyjev most) i Wadi Araba (Yitzhak Rabin s izraelske strane).

Jordanski ministar poljoprivrede, Khaled Al-Hanifat, tvrdio je u intervjuu za Al-Mamlaka TV da je izvoz povezan s privatnim sektorom i nema nikakve veze s javnim sektorom, pokušavi na ovaj način pronaći izgvor da jordanska vlada nema zakonsku mogućnost zaustaviti spomenute kamione prema bilo kojoj određenoj zemlji ili granici.

“Divlji put srama”: Kako su arapske zemlje izdale Gazu

Izrael je uspio uspostaviti kopnenu rutu koju podržavaju Jordan, UAE i Saudijska Arabija, a koju cionistički režim koristi kako bi zaobišao blokadu transporta roba koju su nametnuli jemenski Huti u Crvenom moru.

Put kopnom od Dubaija, na udaljenosti od 2.550 km, traje četiri dana, a iz Bahreina, na udaljenosti od 1.700 km, dva dana i sedam sati.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA