Kako su agenti CIA-e putem CNN-a davali savjete pučistima u Turskoj da izvedu vojni udar

1660

Nekoliko bivših špijuna koji su se pojavili na CNN-u tokom vojnog udara u Turskoj u petak uvečer imali su brojne savjete za izvršioce vojnog udara.
Jedan od učesnika je djelovao jako razočaran što vojni udar nije uspio da svrgne sa vlasti demokratski izabranu vlast.
Glavni u ovoj skupini bio je Robert Baer, veteran, bivši oficir CIA – e i bivši učesnik u vojnim udarima.
Baer je rekao voditelju emisije da turski vojni udar nije “profesionalno odrađen”.
“Bio sam umiješan u vojne udare ranije”, izjavio je on. “Trebali su zauzeti CNN Turk istog trena, radio stanice, socijalne medije, Internet. Iako nisu zarobili Erdogana, trebali su srediti to na samom početku.”
Baer je također otkrio da je razgovarao o mogućnosti vojnog udara sa turskim oficirima u proteklih nekoliko mjeseci.

Priznao je da su izgledi da uspiju sa udarom ograničeni, ali da bi se mogli naći načini kako da uspiju. 
Bivši direktor James Woolsey, koji zagovara vješanje “izdajice” Edwarda Snowdena, savjetovao je pučiste da moraju biti fleksibilni i mijenjati plan tokom udara. On također dodaje da vojni udar ne bi poremetio bliske odnose sa Turskom.
U  emisiji na CNN-u pojavio se i bivši general Wesley Clark koji je bio kritičan prema taktici koju su koristili pobunjeni vojnici u Turskoj, iako je podvukao da nije za vojni udar, ali ipak kaže da historija pokazuje da, ako ćeš izvršiti vojni udar, moraš biti odlučan i ubjedljiv.
Komentari bivših uposlenika CIA e posebno su zanimljivi zbog duge historije američkih učestvovanja u vojnim udarima u raznim zemljama. Vjeruje se da je CIA sudjelovala i u nekoliko ranijih udara u Turskoj.