SAFF

Književnica Fikreta Karić: Duša koja voli Boga je jača od tijela koje ne može hodati

Facebook
Twitter
WhatsApp

Osobe koje dožive iskušenje u životu vidu bolesti vrlo često zapadnu u depresiju. Razumljivo, teško se nositi s tim. Međutim, postoje i oni koji ne pokleknu pred tim, koji se nastave boriti, prkositi joj, nastave živjeti.

Jedna od takvih osoba jeste Fikreta Karić iz Vranovića kod Gračanice. Ova mlada djevojka rođena 1989. godine boluje od cerebralne paralize od ranog djetinjstva. Bolest joj nikad nije dopustila da hoda.

Ipak, Fikreta nije poklekla. Nastavila je živjeti. Oni koji su je upoznali kažu da zrači optimizmom. Bavi se poezijom, a do sada je objavila pet knjiga. Počelo je sa knjigom „Moji snovi“ objavljenom 2008., a zadnja knjiga „Majka“ objavljena je prošle godine.

Bolest iskoristila u svoju korist

Knjige su joj promovisane kako u BiH, tako i van nje, dobitnica je povelje grada Srebrenika za doprinos književnosti.

Svoje pero sam iz dana u dan nastavila crpiti pišući razne tekstove o sebi s  nadom da će oni jednoga dana postati priča o uspjehu djevojke u invalidskim kolicima kojoj ona ne predstavljaju nikakav problem nego joj dođu samo kao stolica za odmaranje. Moja četvrta knjiga nosi naziv „Ornament ljubavi“ (2014.) Pisana je sa željom da se smanji predrasuda o osobama sa invaliditetom ako ni u kojem pogledu onda bar u pogledu ljubavi – priča za Akos.ba mlada književnica Fikreta Karić.

Svaki novi dan je za nju jedna nova inspiracija, okružena Božijim ljepotama prenosi na papir, iznova i iznova zapažanja o svijetu i o samoj sebi.

Moj osnovni motiv za borbu je vjera u Uzvišenog Allaha, dž.š., te spoznaja da On kuša samo one koje voli. To saznanje me je dodatno ojačalo, pa sam bolest iskoristila u svoju korist, vođena mišlju da je duša koja voli Allaha, dž.š., jača od tijela koje ne može hodati – govori Fikreta.

Cijeniti život

Pričajući o svojoj snazi Fikreta nastavlja:

Nema ništa ljepše niti bolje od Allahovih priča u Njegovoj knjizi, zatim od Poslanikovih priča u hadisu i njegovom sunetu. Te priče su zapravo moja pokretačka snaga, one su u suštini jedan nepresušni izvor iz kojeg crpim optimizam i sve ono što pomaže da moj život „normalno“ fukncioniše“ – iskreno priča Fikreta.

Čovjek se nikad ne treba previše udaljavati od onoga što voli, tako će se i Fikreta fokusirati najviše na književnost.

Imam u planu da se sva moja izdanja prevedu na engleski, turski ili italijanski jezik, te da se na osnovu moje četvrte knjige „Ornament ljubavi“ jednog dana snimi i film. Želim samo znanje ostaviti iza sebe (napisati nešto što će drugima koristiti), te tako ili na bilo koji drugi način pomoći drugima da cijene svaku sekundu ovog prolaznog života – kaže na kraju za naš portal Fikreta Karić.

Za Akos.ba piše: Alem Dedić

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA