Mladi muslimani: Skupština Udruženja izabrala rukovodstvo

748

U subotu, 20. aprila 2013. godine održana je VI Redovna Skupština Udruženja ”Mladi muslimani”. Skupština je bila izborna, biran je predsjednik, tri potpredsjednika, pet članova Upravnog odbora, predsjednik Nadzornog odbora i četiri člana Nadzornog odbora. Za predsjednika je izabran Edhem Bakšić (predsjednik i u mandatu 2008.-2012. godine). Na pozicije potpredsjednika izabrani su: Zejnil Durmo, Dženan Suljović i Fikret Fazlić. Za članove Upravnog odbora izabrani su: Muhamed Alibegović, Enis Pinjo, Mustafa Berhamović, Šemsudin Halilović, Abdulah Šljivo.  Novi predsjednik Nadzornog odbora je Jasmin Kujraković, a članovi su: Adnan Jahić, Edhem Bičakčić, Tajib Babić i Hasan Eminović.

Bottom of Form

 

Tuzla

OAZA: Škola islama

Dužina trajanja „Škole islama“ je mjesec dana, odnosno jedan dan u sedmici.
Planirani početak „Škole islama“ je 12. maj, a završetak 2. juni 2013. godine.
Odgojno-obrazovni ciljevi i zadaci „Škole islama“:

Odgojni ciljevi: Izgrađivanje pozitivnih osobina ličnosti kroz upražnjavanje posta, teravih-namaza, itikafa i sadekatul-fitra; Razvijanje afirmativnog stava prema vrijednostima zaostavštine četvorice pravednih halifa i razumijevanja uzroka njihovog uspjeha; Razvijanje uvažavanja različitosti u mišljenjima; Razumijevanje važnosti ispunjavanja bračnih dužnosti i štetnosti otkrivanja bračne intime.

Obrazovni ciljevi: Obnoviti i utvrditi znanje kroz teoriju i praksu o propisima posta, teravih-namazu, itikafu i sadekatul-fitru; Usvajanje znanja o zaostavštini četvorice pravednih halifa; Stjecanje znanja o savremenim islamskim propisima i upoznavanje sa izvorima Šerijata i karakteristikama islamskog ekonomskog sistema; Razumijevanje svrhe i važnosti braka u islamu, neophodnosti izvršavanja bračnih dužnosti muža i žene i čuvanja bračne intime.

Program predavanja i način izvođenja nastave:
Četiri predavača iz raznih oblasti islamskog učenja: obredoslovlje, povijest islama, izvori Šerijata, bračno pravo;
Gosti predavači (5 časova dnevno – 4 predavanja, 1 pitanja iz pređenih oblasti):
1.    Mr. Semir Imamović (Uvod u šerijatsko pravo sa posebnim osvrtom na glavne izvore Šerijata – 2 časa; Osnovna načela islamskog ekonomskog sistema – 2 časa);
2.    Hfz. Dževad ef. Gološ (Svrha i važnost braka u islamu – 1 čas; Dužnosti muža prema ženi – 1 čas; Dužnosti žene prema mužu – 1 čas, Bračna intima – 1 čas);
3.    Mr. Safet Kuduzović (Propisanost i podjela posta na obavezni i dobrovoljni – 1 čas; Propisi posta – 2 časa; Teravih-namaz, itikaf i sadekatul-fitr – 1 čas);
4.    Mr. Abdussamed Nasuf Bušatlić (Pravedne halife: Ebu Bekr Es-Sidik – 1 čas; Omer ibn El-Hattab – 1 čas; Osman ibn Affan Zun-nurejn – 1 čas; Ali ibn ebi Talib – 1 čas);

 

Zenica

Prvi koordinacioni sastanak nevladinih organizacija Općine Zenica

Dana 30. aprila 2013. godine u prostorijama Asocijacije istraživačkog novinarstva „IML film&video” održan je radni sastanak nevladinih organizacija općine Zenica koje okuplja ista ideja i to humanitarni rad i pomoć potrebnima. Na sastanku su bili pristuni predstavnici Udruženja građana „AHI”, Humanitarne organizacije „Pomozi.ba”, Udruženja žena „Hedija” podružnica Zenica i Zavidovići, Udruženja invalidnih osoba Zenica, Udruženja roditelja oboljele djece od cerebralne paralize i mikrocefalosa „Dlan” Zenica, te AIN „IML film&video”. Osnovni cilj sastanka bio je koordinacija rada ovih udruženja, razmjena baze podataka te iskustava sa terena i pokušaja zajedničkog usmjerenog djelovanja prema osobama s posebnim socijalnim potrebama. Dogovoreno je da će se svaki mjesec održavati radni sastanci s ciljem proširenja djelovanja i što kvalitetnije distribucije potrebnih namirnica socijalno ugroženim kategorijama Općine Zenica, pa i šire. Sve organizacije za realizaciju svojih aktivnosti angažiraju isključivo volontere koji nesebično rade i doprinose zajednici. Za mjesec juni dogovoreno je održavanje edukativnog seminara nevladinih organizacija na nivou Federacije BiH koje će se održati u Zenici.

 

Omladinsko udruženj “Tempo

Čista Vogošća

Proteklog vikenda u Vogošći je održana treća po redu manifestacija pod nazivom “Čista Vogošća 2013” koja je i ovaj put okupila preko hiljadu učesnika iz pedeset i četiri sportska, boračka i ostala udruženja, političke partije, javne ustanove i preduzeća, osnovne i srednje škole kao i druge subjekte koji su iskazali zainteresovanost, a na čelu sa Općinskim načelnikom gosp. Edinom Smajićem. Manifestacija je pokrenuta povodom svjetskog dana Planete zemlje, a trajala je u periodu 20.04. – 22.04.2013.
Drugi dan manifestacije, u nedjelja, 21.04. u 09.30h, nakon okupljanja više od hiljadu učesnika na stadionu “Hakija Mršo” u Vogošći Općinski načelnik Edin Smajić je pozdravio prisutne i zahvalio im se na odzivu i doprinosu u očuvanju sredine u kojoj živimo. Učesnici su čistili na dvadest i šest lokacija na svih osam mjesnih zajednica. Čišćenje je trajalo pet sati, od 10.00 – 15.00h, a akcija je ovog dana završena prigodnim druženjem svih učesnika u Domu Crvenog krsta u Vogošći.
Ispred Omladinskog udruženja “Tempo“ učešće je uzelo 10 članova, a čistili smo lokalitet ulaza u krug “Pretis-a”,kao i dio unutrašnjeg prostora, udruženim snagama sa omladincima iz drugih udruženja. S obzirom da se radi o velikom području bilo je jako puno posla, zelene površine bile su ispunjene otpatcima od hrane, alkoholnog pića, higijene, papira, kesa itd., a kontejnere u krugu smo ispunili do posljednjeg mjesta. Bitno je naglasiti da su sve kese za smeće koje smo zadužili bile upotrebljene, ispunjene smećem, a mi smo zadovoljni provedbom akcije.
Rado smo se odazvali ovogodišnjoj akciji, a to ćemo ako Bog da sa zadovoljstvom uraditi i iduće godine.

 

Sarajevo

Ekipa S.D. Nedžarići – Pobjednik Malonogometne lige ‘Svitanje’ – 2013.

U organizaciji udruženja građana “Svitanje” u protekla dva mjeseca odigran je takmičarski dio Malonogometne lige “Svitanje“ – 2013. na terenima sportsko-rekreativnog centra „Sporta“ u Hotonju. U subotu  27.04.2013., uz prisustvo eminentnih gostiju, odigran je play off lige u koji su se plasirale ekipe: S.D. Nedžarići, Svitanje, Gazi Husrev-beg i Dobrinja. U prvom polufinalnom susretu su se sastale ekipe S.D. Nedžarići i Dobrinje gdje je uspješnija bila ekipa S.D. Nedžarići. U drugom susretu ekipa Gazi Husrev-beg bila je uspješnija od ekipe Svitanja i tako ušla u veliko finale. U finalnom susretu, koji je karakterisala bespoštedna borba ali i fer i korektno ponašanje na terenu, više sportske sreće je imala ekipa  S.D. Nedžarići koja je, nakonon što je u regularnom dijelu susret završen neriješeno, pobijedila nakon izvođenja penala, te time osvojila prvo mjesto Malonogometne lige „Svitanje“ – 2013. U susretu za treće mjesto zasluženo su trijumfovali igrači ekipe Svitanje.

Na samom kraju dodijeljene su prigodne nagrade i plakete učesnicima lige „Svitanje“ 2013.  Za najboljeg igrača lige je proglašen igrač Hairs Ćirić iz ekipe S.D. Nedžarići.  Najbolji golman Aldin Jahić dolazi iz ekipe Dobrinja, a njegov saigrač Ibrahim Mehić je najbolji strijelac lige sa 22 postignuta gola u sedam kola takmičarskog dijela lige.

Preuzmite BESPLATNO najnoviji broj SAFF-a (broj 339) ovdje