srijeda, 27. septembar 2023 / 12. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Najteža čovjekova bitka je ona za očuvanje čistoće srca

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Prijatelju, vjeruj mi kada ti kažem da je najteža bitka koju čovjek može voditi na ovome svijetu, bitka za očuvanje čistoće svog srca. Ovaj život može biti uzrok propasti srca. Stoga, šta god da izgubiš na ovome svijetu, ne dozvoli da izgubiš srce. Ko izgubi srce on je poražen, čak i ako bi osvojio cijeli svijet.

Vjernik na ovome svijetu je kao borac u ratu. Mijenja poziciju, ali ne napušta front.

Neke bitke su žestoke, ne mogu ih svi vojnici podnijeti. Nema ništa loše u povlačenju iz nekih bitaka sve dok postoji namjera da se u konačnici dobije rat.

Ako si nekada prakticirao ibadet putem kojeg si se natjecao s vjetrom, pa si se nakon izvjesnog vremena zamorio, onda otvori sebi drugo polje za natjecanje.

I ako ti se pred licem zatvore neka vrata koja vode ka Allahu, nemoj nipošto sjesti i staviti ruke na obraze. Otvori nova vrata da kroz njih uđeš.

Ako si shvatio da ne možeš ustrajati u noćnom namazu, zamijeni ga dnevnim ibadetom koji se zove udjeljivanje sadake. Ako si se umorio od dobrovoljnog posta, zamijeni ga učenjem Kur'ana napamet.

Jer, ako dušu ne zaposliš istinom, ona će se zaposliti zabludom. Zato je zaposli istinom i dobrom i budi poput ranjenog vojnika koji ulaže maksimum napora da sustigne vojsku. Ne predaji se svojim ranama, jer u predaji je tvoja smrt.

Nekada čovjeku može biti uskraćen neki ibadet zbog grijeha koji je počinio, ali nemoj taj grijeh učiniti bičem u šejtanovoj ruci kojim te šiba kad god poželiš biti pokoran Allahu, dželle šanuhu.

Izgubiti bitku ne znači izgubiti rat. Pad jednog pera ne znači i pad ptice. To što vjetar slomi granu stabla ne znači da je vjetar pobijedio. Čovjek ima snage da se podigne nakon pada i da nakon udarca ostane na nogama, zato nikad ne napuštaj svoju borbu za čistoću srca.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA