Naser Orić: Zašto Tužilaštvo ne hapsi saradnike srpskih zločinaca Beare i Popovića

3206

Izvor: Avaz
Ratni komandant Srebrenice Naser Orić izrazio je čuđenje „koliko je bh. javnost zabavljena presudom po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije“, a da presudu Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom su visoki oficiri Vojske Republike Srpske osuđeni za udruživanje radi činjenja genocida u BiH niko više i ne spominje.
Kaže da još ne vidi reakciju Tužilaštva BiH, a da je, osim predstavnika žrtava i rijetkih članova akademske zajednice, većina onih kojih bi se ova presuda trebala ticati ostala nijema.
“Žrtve su izuzetno nervozne što nema reakcije nadležnih institucija. Hoće da znaju ko su ljudi koji su bili najbliži saradnici Ljubiše Beare i Vujadina Popovića u provođenju genocida. Da vidimo, s kim su to njih dvojica bili udruženi. Je li istina da neko te ljude svjesno sklanja od odgovornosti? Ako Tužilaštvo BiH u najskorije vrijeme ne pokrene istragu protiv Bearinihi Popovićevih saradnika u zločinu, onda će to ne čini”, kaže Orić.
Navodi da je, dok je bio u pritvoru Haškog tribunala, bio u kontaktu s većinom prošle sedmice osuđenih komandanata VRS i da su mu dobro poznati njihovi stavovi o zločinima za koje su proglašeni krivim.
“Ćelija u kojoj je ležao Ljubiša Beara bila je do moje. Svakodnevno sam imao priliku da ga sretnem i kontaktiram s njim. To je rijedak primjer čovjeka u čijem nastupu niste mogli vidjeti ni trunku kajanja. Na spominjanje zločina u Srebrenici ponašao se kao da je to trebalo uraditi.Uvjeren samda bi, samo kada bi mu se pružila prilika, ponovo bio dio paklenog genocidnog plana”, navodi Orić.
Inače, žrtve tvrde da Tužilaštvo BiH ima dokaze o zločincima iz Bearinog i Popovićevog kruga i da su na popisu desetine oficira VRS koji su se, nakon rata, uglavnom, skrasili u Srbiji.