Neodoljivi zov Allahove upute – boreći se protiv islama postao musliman

639

Kao što je prije više od godinu dana, vijest o primanju islama Daniela Streicha, bivšeg člana Švicarske narodne stranke (SVP), i pokretača kampanje protiv izgradnje minareta i džamija u Švicarskoj, senzacionalno odjeknula u cijelom svijetu, sličnu senzaciju izazvalo je i nedavno primanje islama Arnouda van Doorna, nekadašnjeg člana holandske desničarske stranke PVV, na čijem čelu je poznati islamofob i ekstremista Geert Wilders.

Hatib: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Uzvišeni Allah, dž.š., objavio je u Kur'anu: Onome koga Allah želi da uputi – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi da u zabludi ostavi – On srce njegovo stegne i umornim učini kao da čini napor da na nebo uzleti. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi. (El-En'am, 125.)

Prenosi se od Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Svako dijete rađa se u čistoj i autentičnoj prirodi (fitra), kao što životinja rađa skladno mladunče (bez ikakvih nedostataka i mahana), pa ga onda roditelji učine jevrejom, kršćaninom ili vatropoklonikom.” (Buharija i Muslim) U drugoj predaji stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: ”Uzvišeni Allah je rekao: ‘Ja stvaram ljude u čistoj, prirodnoj vjeri, pa ih šejtan zavede i zabrani im ono što sam im dozvolio, i naredi im da, mimo Mene, obožavaju one o kojima im nikakav dokaz nije objavljen.” (Muslim)

Kao što je prije više od godinu dana, vijest o primanju islama Daniela Streicha, bivšeg člana Švicarske narodne stranke (SVP), i pokretača kampanje protiv izgradnje minareta i džamija u Švicarskoj, senzacionalno odjeknula u cijelom svijetu, sličnu senzaciju izazvalo je i nedavno primanje islama Arnouda van Doorna, nekadašnjeg člana holandske desničarske stranke PVV, na čijem čelu je poznati islamofob i ekstremista Geert Wilders. Svjetskoj javnosti poznato je da su njih dvojica, kroz holandski parlament i mimo njega, sijali smutnju i mržnju prema Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, islamu i islamskim vrijednostima i na sve načine radili na stigmatizaciji muslimana i oduzimanju njihovih temeljnih ljudskih prava. Danas je, eto, Arnoud van Doorn postao musliman, branitelj islama i njegov promotor.

Ovo je početak mog novog života

U intervjuu za Al-Džaziru, na pitanje zašto je i kako primio islam, Van Doorn je odgovorio: ”Družeći se s mojim prijateljem muslimanom koji je član državnog parlamenta u Holandiji, i nakon dugih rasprava s njim o vjeri i drugim životnim temama, odlučio sam primiti islam. Učinio sam to potpuno svjesno i dragovoljno.” A govoreći o svom članstvu u Wildersovoj stranci i antiislamskom djelovanju, kazao je: ”Svaki čovjek u životu pravi greške i povlači pogrešne poteze, no i pored toga valja kazati da svaki posao i svako životno iskustvo ima svoj cilj i određene koristi.  Ja sam iz toga mnogo naučio i vjerujem da mi je to iskustvo na neki način pomoglo da izaberem islam za svoju vjeru i svoj životni put. Ovo je novi početak u mom životu i molim Allaha da me učvrsti na putu islama…

Preuzmite BESPLATNO najnoviji broj SAFF-a (broj 335) ovdje