SAFF

Njemačka šalje moćne Leoparde Ukrajini

Facebook
Twitter
WhatsApp

Njemačka će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i odobriti njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Njemačka je potvrdila da će poslati 14 tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, nakon višesedmičnog diplomatskog pritiska da to učini.

Kancelar Olaf Scholz najavio je taj potez na sjednici vlade u srijedu, rekao je glasnogovornik savezne vlade Steffen Hebestreit.

“Savezna vlada odlučila je staviti borbene tenkove Leopard 2 na raspolaganje ukrajinskim oružanim snagama”, rekao je Hebestreit u saopćenju.
“Ovo je rezultat intenzivnih konsultacija koje su održane s najbližim njemačkim evropskim i međunarodnim partnerima. Ova odluka slijedi našu dobro poznatu liniju podrške Ukrajini koliko god možemo”, poručio je.
Njemačka će u skorije vrijeme poslati Ukrajini 14 tenkova, a dozvolila je izvoz “Leoparda” iz trećih zemalja.

Poljska zahvaljuje njemačkom kancelaru na odobrenju tenkova

Poljski premijer Mateusz Morawiecki zahvalio njemačkom kancelaru Olafu Scholzu na njegovoj odluci da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu. “Hvala Olaf Scholz. Odluka o slanju Leoparda u Ukrajinu veliki je korak ka zaustavljanju Rusije”, napisao je Morawiecki na Twitteru.

Zašto Ukrajinci toliko žele njemački tenk Leopard 2?

Do sada se Ukrajina uglavnom oslanjala na tenkove T-72 iz sovjetskog doba. Neke od njih zarobili su i od ruskih trupa. No za preokret na ratištu joj je potrebno modernije oružje. Vlada u Kijevu zato već duže vrijeme zahtijeva međunarodne isporuke borbenih tenkova, a od Njemačke posebno borbene tenkove tipa “Leopard 2”. Model je tehnički superiorniji od ruskih tenkova.

Ukrajincima su tenkovi “Leopard 2” potrebni za probijanje neprijateljskih linija u, već neko vrijeme, prilično statičnom rovovskom ratu.

„Tenkovi su nam potrebni kako bismo spasili našu energetsku infrastrukturu, kako bismo spasili Ukrajince od zločina”, naglasio je nedavno ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba tokom posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock istočnoj Ukrajini.

Ovaj, oko 60 tona težak i 10 metara dug tenk se smatra jednim od najboljih i najmodernijih borbenih tenkova na svijetu: trenutna verzija glavnog borbenog tenka je “Leopard” 2 A7” isporučuje se od 2014.

Njegovo glavno naoružanje je top s tzv. glatkom cijevi od 120 mm. Njegova najveća borbena udaljenost je 5000 metara i u stanju je otvarati vatru kako u mirovanju tako i u pokretu. Prema Bundeswehru, prednosti “Leoparda” leže u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i pokretljivosti. Dostiže brzine do 70 km/h a pokreće ga relativno ekonomični motor koji koristi dizel.

I upravo je sposobnost otvaranja vatre u kretanju pa čak i u kretanju unazad, ono što Leopard, ali i druge moderne tankove, poput američkog Abramsa ili francuskog Leclerca čini superiornim.

„Ovi tenkovi mogu otvarati vatru i dok se kreću punom brzinom. To ruski tenkovi, poput recimo T90, ne mogu”, kaže Ralf Raths, specijaliziran za vojnu povijest i direktor njemačkog muzeja tenkova. Osim toga, kako kaže ovaj povjesničar, Leopard je pouzdan i lagan za održavanje. Osim Njemačke, trenutno ga koristi još najmanje 14 zemalja u raznim prilagođenim varijantama.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA