Okončan sastanak u Mostaru: Čović i Dodik se slažu u svemu, naročito protiv Bošnjaka

436

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a Dragan Čović razgovarali su danas u Mostaru o mogućnostima formiranja vlasti na nivou BiH.

Dodik je rekao da postoji dobra saradnja i potpuno razumijevanje po svim pitanjima između HDZ-a i SNSD-a.
– Mi se dogovaramo u kontinuitetu. Imao sam priliku da upoznam Čovića sa namjerama Republike Srpske oko kršenja Dejtonskog sporazuma, zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske. Ta vrsta priča oko formiranja Vijeća ministara je svakako zamorna. Mi imamo načelnu saglasnost i ne treba ni da se dogovaramo – poručio je Dodik.
Istakao je da je za sve u BiH potrebna i treća strana.

– Volio bih da sam optimista poput Čovića, ali “zezatori” iz Sarajeva to mi oneomogućavaju – rekao je Dodik i dodao – Srešćemo se ponovo, vjerujem u narednih 15 dana i pokušaćemo da sve završimo.
Poručio je da BiH pomaže jasna i principijelna politika svih.
– Јedino oko čega se ne slažemo Čović i ja jeste ovaj optimizam – naveo je Dodik. On se kao i obbibčno ponašao veoma bahato, stavljajući cijelo vrijeme do znanja kakvu odbbojnost osjeća prema Bakiru Izetbegoviću i bošnjačkoj političkoj strani. Čović se na to samo hinjski smješkao.

Bakir Izetbegović je jučer u intervjuu za Hayat TV rekao kako je i on bio pozvan na sastanak čelnika SNSD-a i HDZ-a BiH, Dragana Čovića i Milorada Dodik, u Mostaru ali da je to odbio.

”Zvali su i nas, da se poslije ovoga sastanu sve tri stranke, ali sam odbio, za sada. Po meni, riješili smo pitanje ANP -a, sada je to na članovima predsjedništva da pokušaju naći rješenje, i dok se to ne dogodi ne mislim se sastajati s HDZ – om i SNSD –om”, rekao je Izetbegović.