SAFF

Ovo je egipatski vojnik kojeg je jučer ubila izraelska vojska u blizini prijelaza Rafah

Facebook
Twitter
WhatsApp

Poznati vojni i strateški stručnjak, general Fayez Al-Duwairi, objasnio je kakva se krije opasnost, odnosno kakve su posljedice razmjene vatre između izraelske i egipatske vojske na prijelazu Rafah.

U ponedjeljak je došlo do razmjene vatre između izraelskih i egipatskih snaga na prijelazu Rafah, što je dovelo do pogibije egipatskog vojnika. Potpune informacije o incidentu još nisu dostupne.

Ovaj incident došao je u svjetlu atmosfere napetosti između Kaira i Tel Aviva, nakon što je izraelska vojska okupirala palestinsku stranu prijelaza Rafah, te kategoričkog odbijanja Egipta da raseli bilo koje stanovnike Gaze na Sinaj.

Fayez Al-Duwairi je u svojoj dnevnoj analizi na kanalu Al-Jazeera rekao da se taj incident dogodio pod specifičnim okolnostima, a slični incidenti su se dešavali i ranije, počevši od incidenta egipatskog vojnika Suleimana Khatera kada je ubio grupu Izraelaca, a koji je umro pod nepoznatim okolnostima u egipatskom zatvoru nakon što su ga uhapsile sigurnosne službe.

“Polazeći od incidenta vojnika Mohameda Salaha, koji se infiltrirao duboko u izraelsku teritoriju gdje je ubio tri vojnika i ostao na tom području satima, pa sve do sličnog incidenta u Aleksandriji u kojem je dvojicu Izraelaca ubio egipatski policajac, unatoč geografskoj udaljenosti mjesta, ti incidenti – kako je rekao – nose istu simboliku.”

Al-Duwairi je dodao da postoje veći događaji od onoga što se jučer dogodilo na granici između Egipta i okupiranih teritorija, ali razlika je u vremenu i ovaj incident je došao u razdoblju napetosti i eskalacije.

Izraelska okupacija je tvrdila da su egipatski vojnici bili ti koji su inicirali pucnjavu.

Zašto je egipatska strana prva počela sukob?

Al-Duwairi je upita: ‘Zašto je egipatska strana počela sukob?’ Je li došlo do provokacije s izraelske strane,da li je to bila prirodna, humana reakcija egipatskog vojnika prema masakrima, konkretno izraelskog masakra počinjenog u području Al-Nawasi?’

Jordanski strateški analitičar, Al-Duwairi, dodao je da postoji nešto opasnije od toga , jer postoji sporazum iz Camp Davida i sigurnosni aneks iz 1979., te sigurnosni amandmani iz 2005. godine. Prema tim sporazumima izraelskim avionima dopušteno je bombardiranje unutar Sinaja pod izgovorom borbe protiv terorizma, a u zonu koja je demilitarizirana dopušten je ulazak 750 osoba.

Gdje je tu pojam suvereniteta?

Obraćajući se egipatskim vlastima, general Al-Duwairi upitao je: “Gdje je koncept egipatskog suvereniteta? U sporazumu iz Camp Davida iz 1979. godine Gaza je bila pod okupacijom Izraela… i u međunarodnom pravu je još uvijek pod okupacijom, ali u projekcijama na terenu od 2005. godine okupacijska vojska se povukla iz te regije.”

Al-Duwairi je dodao, pitajući se: “Da li se egipatski stav prema povratku izraelske okupacije promijenio i kako je Egipat dopustio, čak i na političkoj razini, okupacijskoj vojsci da uđe u filadelfijski koridor. Koja je uloga Egipta u očuvanju nacionalnog suvereniteta ako se uzme u obzir da je pristao na prisustvo 4 pješadijska bataljona sa lakim naoružanjem i 180 regularnih vozila u zoni D?” Dok su tenkovi i 162. divizija sada ušli…koja je uloga Egipta u očuvanju svog nacionalnog suvereniteta?”?”

General Fayez Al-Duwairi zaključio je: ‘Postoji neravnoteža koja se dogodila od 7. oktobra s egipatske strane, kao da se povukao od koncepta suvereniteta s druge strane svoje granice s Gazom.’

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA